Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα έριξε τη Wall Street

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει 254 μονάδες. Ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Καλά τα αποτελέσματα των Coca Cola και American Express. Υποχώρησε το δολάριο.

Η Κίνα έριξε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς ο μικρότερος ρυθμός ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών στην Κίνα επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6% στο τρίτο τρίμηνο έναντι 6,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τους Financial Times, o εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μεταποίηση που κινείται αρνητικά και το επενδυτικό κλίμα είχαν επιπτώσεις στην οικονομία, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η American Express. Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,08 δολ. και τα έσοδα στα 10,99 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 2,03 δολ. και έσοδα στα 10,94 δισ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η American Express είχε γνωστοποιήσει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στο 1,88 δολ. και έσοδα στα 10,14 δισ.

Επιπλέον, κέρδη που ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των αναλυτών ανακοίνωσε η Coca-Cola. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 56 σεντς και τα έσοδα αυξήθηκαν 8%, στα 9,5 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα στα 9,4 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες του αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,94% ή 254 μονάδων στις 26.771, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,24% στις 2.990 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,83% στις 8.089 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Coca Cola (+2,1%) και Verizon (+1,4%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-6,5%) και Johnson & Johnson (-5,9%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στα 53,78 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,3% στα 1.494 δολ./oz.

Στην εβδομάδα το πετρέλαιο έχασε 1,75% ενώ ο χρυσός κέρδισε 0,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1158 δολ. από 1,1123 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,74%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v