Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό ο S&P με ώθηση από τη Fed

Νέο ρεκόρ έπιασε ο S&P μετά την απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια. Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Στο 1,77% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο. Ανέκαμψε ο χρυσός. Πιέσεις για το πετρέλαιο.

Σε νέο υψηλό ο S&P με ώθηση από τη Fed

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη Fed και στα στοιχεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,5% με 1,75%. Αυτή ήταν η τρίτη μείωση επιτοκίων εντός του 2019.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε να εννοηθεί πως δεν πρέπει να αναμένονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων όσο οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν στο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αυξήσεις μέχρι να ενισχυθεί σημαντικά ο πληθωρισμός.

«Βλέπουμε ότι η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα παραμείνει κατάλληλη για όσο διάστημα οι εισερχόμενες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας ευθυγραμμίζονται με το outlook μας» δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Στο μεταξύ, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα η αμερικανική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο, αλλά λιγότερο από ότι αναμενόταν, καθώς η πτώση των επιχειρηματικών επενδύσεων αντισταθμίστηκε από τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι θα ενισχυθεί κατά 1,6%, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Από πλευράς απασχόλησης, οι αμερικανικές επιχειρήσεις προσέλαβαν 125.000 εργαζομένους τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ADP και της Moody’s Analytics. Όπως μεταδίδει το CNBC, οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν ότι θα φτάσουν τις 100.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,43% ή 115 μονάδων στις 27.186, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,33% στις 3.046 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 8.303 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 55,06 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μετά από δύο διαδοχικές πτώσεις και συγκεκριμένα κατά 0,4% στα 1.496 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1143 δολ. από 1,1111 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v