Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για το εμπόριο πιέζουν τη Wall Street

Μικρή πτώση καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για το εμπόριο. Διολισθαίνει ο χρυσός. Άνοδος για το αργό. Στο 1,75% η απόδοση του 10ετούς.

Οι ανησυχίες για το εμπόριο πιέζουν τη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,67% στις 27.740 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,83% στις 8.500 μονάδες, διολισθαίνοντας από τα χθεσινά επίπεδα-ρεκόρ. Ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,76% στις 3.095 μονάδες.

Οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά από δημοσίευμα του Reuters το οποίο ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας μπορεί να πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο, καθώς το Πεκίνο πιέζει για πιο ευρεία άρση δασμών,

Νωρίτερα, η Wall Street Journal μετέδωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον μπορεί να καταλήξουν σε αδιέξοδο, το οποίο μπορεί να εκτροχιάσει τη λεγόμενη «πρώτη φάση» της συμφωνίας.

Προβληματισμό προκάλεσε στους επενδυτές και το ψήφισμα που πέρασε η Γερουσία των ΗΠΑ υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ.

Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε το Πεκίνο ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, εφόσον δεν υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία.

Η Wall Street έχει καταγράψει ισχυρά κέρδη από τον περασμένο μήνα, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ κατέληξαν στην «πρώτη φάση» εμπορικής συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί τον Νοέμβριο. Τον τελευταίο μήνα ο Dow Jones και ο S&P 500 έχουν ενισχυθεί πάνω από 4%, ενώ ο Nasdaq έχει πραγματοποιήσει ράλι 5%.

Οι επενδυτές έχουν ο βλέμμα στραμμένο και στη Fed, η οποία δημοσίευσε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας ανησυχούσαν τον Οκτώβριο ότι η αδυναμία στη μεταποίηση, το εμπόριο και τις επενδύσεις μπορεί να απειλήσει την επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας σε επιβράδυνση των προσλήψεων και της καταναλωτικής δαπάνης.

«Τα ρίσκα στο outlook τα οποία συνδέονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο θεωρούνταν σημαντικά παρά τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και στο εμπόριο» επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Οκτωβρίου.

Επισήμαναν ωστόσο πως τα ρίσκα από το εμπόριο και τη διεθνή ανάπτυξη έχουν «μετριαστεί ελαφρώς».

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,82% στα 55,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,16% στα 1.472 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,106 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει τρεις μονάδες βάσης στο 1,75%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Target πραγματοποιεί άλμα πάνω από 8%. Η εταιρεία λιανικής ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία ήταν υψηλότερα των προβλέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v