Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street μετά το «χτύπημα» Τραμπ στο Ιράν

To γεωπολιτικό ρίσκο ασκεί πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ενώ οδηγεί υψηλότερα τα ασφαλή καταφύγια. Άλμα 1,3% για τον χρυσό. Στο 1,83% βουτάει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ράλι 3,5% για το αργό.

Υποχωρεί η Wall Street μετά το «χτύπημα» Τραμπ στο Ιράν

Απώλειες καταγράφουν την Παρασκευή οι αμερικανικές μετοχές καθώς ο θάνατος του Ιρανού στρατηγού Κασέλ Σουλεϊμανί από αμερικανικό χτύπημα έχει εκτοξεύσει τις γεωπολιτικές ανησυχίες.

O Dow Jones υποχωρεί 0,7% στις 28.666 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,75% χαμηλότερα στις 9.024 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,7% στις 3.235 μονάδες.

Το αργό πετρέλαιο καταγράφει άλμα 3,5% στα 63,3% δολάρια το βαρέλι. «Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα είναι ασταθείς τις ερχόμενες εβδομάδες» ανέφερε σε σημείωμα αναλυτής της AGF Investments. «Υπάρχει λόγος για να είναι κανείς προσεκτικός στη χρηματιστηριακή αγορά» πρόσθεσε.

«Στο τέλος θα υπάρξει κάποια ανακούφιση. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν» πρόσθεσε.

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά προς ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η τιμή του χρυσού πραγματοποιεί άλμα 1,3% στα 1.541 δολάρια ανά ουγγιά.

Η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, βουτάει πέντε μονάδες βάσης στο 1,83%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας της CBOE, ο οποίος θεωρείται ο πιο ακριβής δείκτης φόβου στη Wall Street, κινείται 17,2% υψηλότερα στις 14,61 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 47,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από 48,1 μονάδες τον Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2009.

Ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε πτώση του δείκτη.

Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες αντανακλά συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα.

Στο ταμπλό, η άνοδος της τιμής του αργού οδηγεί χαμηλότερα τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Οι μετοχές των United Airlines, American και Delta υποχωρούν πάνω από 2%.

Στον αντίποδα, υψηλότερα κινούνται οι μετοχές του ενεργειακού τομέα.

Άλμα 5,3% πραγματοποιεί η μετοχή της Tesla στα 452 δολάρια. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία παρέδωσε 112.000 οχήματα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019 -92.550 Model 3 sedan και 19.450 Model S/X SUV. Το αποτέλεσμα ήταν ανώτερο από τις προβλέψεις για 104.960 οχήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v