Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί από τα ρεκόρ η Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Άνοδος για το δολάριο ενώ ενισχύεται και ο χρυσός. Στο 1,61% διαμορφώνεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Υποχωρεί από τα ρεκόρ η Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη καθώς επανέρχονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,5% στις 29.423 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,54% στις 9.677 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,36% στις 3.346 μονάδες.

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των θανάτων στην επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε κατά 242, στους 1.355, χθες Τετάρτη.

Άλλα 14.840 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας εντοπίστηκαν στη Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων στην επαρχία σε 48.206 και στην κινεζική επικράτεια σε σχεδόν 60.000, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η αύξηση αυτή αποδίδεται, όπως διευκρινίστηκε, στο ότι η επιτροπή άρχισε να συμπεριλαμβάνει στην καταμέτρησή της κρούσματα τα οποία διαγιγνώσκονται με νέες κλινικές μεθόδους από σήμερα Πέμπτη.

«Η απότομη άνοδος στα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό στην Κίνα έχει οδηγήσει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν το ρίσκο», ανέφερε αναλυτής της FTSE Russell. «Ενώ η Κίνα και ο κλάδος των μεταφορών είναι προφανώς πιο ευάλωτα, εφόσον ο αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία παραμένει ήπιος, οι αμερικανικές μετοχές θα διατηρήσουν τη σχετική ανοσία τους απέναντι στον ιό. Αν αυτό το τείχος προστασίας αρχίσει να σπάει, η μεταβλητότητα θα αυξηθεί σημαντικά».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον πρώτο μήνα του έτους σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Εξαιρουμένης της ευμετάβλητης κατηγορίας των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός κατέγραψε μηνιαία άνοδο 0,2% τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με πέρυσι ενισχύθηκε 2,3%.

Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 2.000, στις 205.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο κατά 211.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,33% στα 51,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει κέρδη 0,36% στα 1.577 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,085 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο επίπεδο του 1,61%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v