Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαζικές ρευστοποιήσεις στις ευρωαγορές

Με απώλειες άνω του 5% έκλεισε το χρηματιστήριο στο Μιλάνο. Πτώση 4% για τους δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. "Βουτιά" 4,9% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το ευρώ.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Ειδικότερα, η μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας πυροδότησε βουτιές στις μετοχές παγκοσμίως και φυγή των επενδυτών προς επενδυτικά προϊόντα ασφαλούς καταφυγίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει κηρύξει πανδημία, αλλά ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γρήγορο ρυθμό σε Ιταλία και Νότια Κορέα.

Στην Ιταλία υπάρχει έκτος νεκρός ενώ πάνω από 200 είναι τα κρούσματα. Σε καραντίνα βρίσκονται πάνω από 10 πόλεις του ιταλικού βορρά, με τις πιο εύπορες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο -που βρίσκονται το Μιλάνο και η Βενετία αντίστοιχα- να είναι στο επίκεντρο των περιπτώσεων κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι, τo Σάββατο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η επιδημία μπορεί να μειώσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα φέτος και να διαγράψει 0,4 ποσοστιαία μονάδα από το ΑΕΠ της Κίνας.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση και αυτή η επιβράδυνση μπορεί να ενισχυθεί από τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Στο μεταξύ, πιθανότητα 50% δίνουν οι αγορές σε μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, ένδειξη των εντεινόμενων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία της ευρωζώνης.

Στη Γερμανία, αρκετοί τομείς του μεταποιητικού τομέα της χώρας αναμένουν ελλείψεις προμηθειών από την Απω Ανατολή τις επόμενες ημέρες, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι τομείς που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνουν τη μηχανική, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη φαρμακευτική και το χαρτί.

«Οι περισσότερες από 5.000 γερμανικές εταιρείες στην Κίνα περιορίζονται αυστηρά στον τομέα των προμηθειών, της παραγωγής και των πωλήσεων», σημειώνει.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 3,79% στις 411 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,34% στις 7.156 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 4,01% στις 13.035 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 5.791 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι ισχυρότερες πιέσεις ασκήθηκαν στις αεροπορικές εταιρείες με την EasyJet να «βουλιάζει» 16,5% και τη Ryanair 13,5%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο «βουλιάζει» 4,9% στα 50,76 δολάρια ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 1,7% στα 1.676 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0855 από 1,0847 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v