Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες εν μέσω προσδοκιών για πιο δυναμική παρέμβαση του Λευκού Οίκου. Άλμα 1,5% για το δολάριο έναντι του ευρώ. Στα $1.530 ο χρυσός με άνοδο 3%. Αρνητικό γύρισμα για το αργό. Στο 0,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ράλι στη Wall Street με το βλέμμα στον Λευκό Οίκο

Ισχυρή άνοδο σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, διευρύνοντας τα κέρδη μετά τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 850 δισ. δολαρίων. 

Πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να διεκδικήσει την Τρίτη την έγκριση του Κογκρέσου για επιπλέον τόνωση $850 δισ. για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Oι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι ο κ. Μνούτσιν βρίσκεται σε συζητήσεις για να συνδυάσει τη δημοσιονομική τόνωση με το πακέτο μέτρων οικονομικής ανακούφισης που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το Σαββατοκύριακο.

Η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα $400 δισ. που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, μεταξύ των οποίων και η παράταση της διορίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων.

Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύεται 5,2% στις 21.253 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 6,8% υψηλότερα στις 7.371 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 6,4% στις 2.540 μονάδες.

Τη Δευτέρα ο Dow Jones υποχώρησε 12,9%, σημειώνοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987. Ο S&P 500 είχε τη δεύτερη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του, υποχωρώντας 12%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε τις απώλειες-ρεκόρ, διολισθαίνοντας 12,3%.

Για τρίτη φορά σε ένα μήνα υπήρξε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών λόγω του μεγέθους των απωλειών. 

Ο Dow Jones βρίσκεται 32% χαμηλότερα από τα υψηλά της 12ης Φεβρουαρίου, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έχουν υποχωρήσει περίπου 30% από τα υψηλά της 19ης Φεβρουαρίου. 

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στην αγορά του S&P 500, εκτοξεύτηκε σε ιστορικό υψηλό, κλείνοντας στις 82,69 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο και από τις 80,74 μονάδες στις οποίες είχε ανέλθει ο δείκτης στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008.

Το κραχ της Δευτέρας σημειώθηκε μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed σε μηδενικό σχεδόν επίπεδο και την ανακοίνωση ενός νέου QE ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Tην Τρίτη η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα ένεση ρευστότητας $500 δισ., ενώ λάνσαρε έκτακτη πιστωτική γραμμή για τις εταιρείες που δυσκολεύονται να βρουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα. 

«Αν και η τρέχουσα κρίση είναι γεμάτη από αρνητικές ειδήσεις, αυτό δεν είναι το βασικό πρόβλημα. Είναι το άγνωστο», ανέφερε ο Jim Paulsen, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη The Leuthold Group. «Ούτε οι ειδικοί στον χώρο της υγείας δεν κατανοούν τι είναι αυτό και πού οδεύει, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τους επενδυτές», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβλεψε ότι η ξαφνική παύση της οικονομικής δραστηριότητας που προκάλεσαν τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση φέτος και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό των χρεοκοπιών επιχειρήσεων να ξεπεράσει το 10% τους επόμενους 12 μήνες.

Το ενδεχόμενο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας παραδέχθηκε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι η πανδημία μπορεί να κορυφωθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει κέρδη 1,5% έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται 0,9% έναντι του γεν. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 3% στα 27 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός πραγματοποιεί άλμα 3% στα 1.530 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 0,9%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Dow Inc πραγματοποιεί άλμα 20%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Η Procter & Gamble καταγράφει άνοδο 8% στα 117 δολάρια. Άνοδο πάνω από 4% σημειώνουν οι μετοχές της Pfizer και της United Health.

Πτώση 2% πραγματοποιεί η μετοχή της Boeing, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι στελέχη του αεροναυπηγικού κολοσσού βρίσκονται σε συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v