Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street παρά το σοκ των ανέργων

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες και μετά τα πρωτοφανή στοιχεία για την ανεργία. Ράλι για τον χρυσό. Βουτιά 3% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 0,85% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ανοδος στη Wall Street παρά το σοκ των ανέργων

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη παρά τα στοιχεία που έδειξαν τρομακτική άνοδο της ανεργίας τον Μάρτιο καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι οι φορείς άσκησης πολιτικής θα περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Ο Dow Jones ενισχύεται 4,1% στις 22.079 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,08% υψηλότερα στις 7.614 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 3,7% στις 2.567 μονάδες. 

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα εκτοξεύτηκε στα 3,28 εκατομμύρια.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αναμένονταν να φτάσουν το 1,5 εκατομμύριο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα σε οικονομολόγους και όπως μεταδίδει το CNBC.

Μία εβδομάδα πριν, ήταν 282.000.

Ο αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982 και από τις 665.000 που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο του 2009.

«Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι μια τυπική ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, την Πέμπτη, στην εκπομπή «Today» του NBC.

Οι επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατεβάσει ρολά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με στόχο να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού.

«Σε κάποιο σημείο, θα έχουμε τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Εκείνη τη στιγμή, η εμπιστοσύνη θα επιστρέψει, οι επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά, οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στη δουλειά», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. «Ετσι, μπορεί να δείτε μια σημαντική αύξηση της ανεργίας, μια σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρξει μια καλή ανάκαμψη, από την άλλη πλευρά».

Την Τετάρτη, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο πάνω από 2% στις 21.200 μονάδες, με την Boeing να πραγματοποιεί άλμα 24% και τη Nike 9%. Υψηλότερα έκλεισε και ο S&P 500, καταγράφοντας άνοδο 1,1%. O Nasdaq διολίσθησε 0,5% με τις μετοχές των Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet να κλείνουν όλες στο «κόκκινο».

Τα futures την Πέμπτη ξεκίνησαν με κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση και από την έγκριση του πακέτου τόνωσης των 2 τρισ. δολαρίων από τη Γερουσία, αλλά γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου αναμένεται να υπερψηφιστεί. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3% στα 23,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός επανέρχεται σε θετικό έδαφος και ενισχύεται 1,5% στα 1.659 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,097 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί 5 μονάδες βάσης στο 0,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v