Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street

Απώλειες σημειώνουν οι δείκτες, μετά τα στοιχεία για την απασχόληση. Νέο άλμα για το αργό πετρέλαιο. Υποχωρεί ο χρυσός. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 0,61% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Υποχωρεί η Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η άνοδος του αργού πετρελαίου δεν επαρκεί για να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 2,3% στις 20.918 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,2% χαμηλότερα στις 7.320 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,2% στις 2.470 μονάδες.

To υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική οικονομία απώλεσε 701.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, τερματίζοντας απότομα μια περίοδο 113 συνεχών μηνών αύξησης της απασχόλησης καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν επιχειρήσεις και εργοστάσια.

Πρόκειται για την πρώτη πτώση στην απασχόληση από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,4% από 3,5% προηγουμένως, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας.

Οι αναλυτές προέβλεπαν απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας και άνοδο της ανεργίας στο 3,5%.

Η έκθεση δεν αποτυπώνει πλήρως το «μακελειό» στην οικονομία που προκαλεί ο μολυσματικός κορωνοϊός. Στην έρευνα της κυβέρνησης συμμετείχαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στα μέσα Μαρτίου, πριν τεθεί υπό κάποιου είδους περιορισμό ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία.

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλότερη από τις προβλέψεις ήταν η μέτρηση για την οικονομική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης υπηρεσιών ISM της Markit διολίσθησε στις 52,7 μονάδες τον Μάρτιο από 57,3 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν κατάρρευση του δείκτη στις 43 μονάδες.

Η Wall Street ενισχύθηκε περίπου 2% την Πέμπτη, λαμβάνοντας στήριξη από το ράλι που πραγματοποίησε το αργό πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής.

«Η σημερινή υποχώρηση οφείλεται σε κάποιες ανησυχίες πριν από την έναρξη του Σαββατοκύριακου, φόβους για την έκταση του σοκ στην παγκόσμια ζήτηση και ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα της υγειονομικής αντίδρασης στις ΗΠΑ», ανέφερε αναλυτής της Nordea Asset Management.

Με τα παγκόσμια κρούσματα να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, οι αναλυτές έχουν υποβαθμίσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Η Morgan Stanley αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 38% το δεύτερο τρίμηνο.

O S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 25% από τα ιστορικά υψηλά παρά την πρόσκαιρη στήριξη που προσέφεραν τα τρισεκατομμύρια δολάρια δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση καθώς θα οδεύουμε προς την έναρξη της περιόδου των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 8% στα 27,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,1% χαμηλότερα στα 1.636 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,079 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,61%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της 3M υποχωρεί 2% μετά την επίκληση του νόμου περί αμυντικής παραγωγής από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την παραγωγή μασκών.

Βουτιά 40% πραγματοποιεί η μετοχή της Raytheon Technologies. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v