Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Διολισθαίνει το δολάριο. Διαγράφει τα κέρδη το αργό. Πάνω από τα $1.700 ο χρυσός. Στο 0,77% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ανοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα διαθέσει επιπλέον ρευστότητα 2,3 τρισ. δολάρια για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσων και των δήμων. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,38% στις 23.757 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,94% στις 8.169 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,39% υψηλότερα στις 2.785 μονάδες. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιπρόσθετη ρευστότητα που φτάνει τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, η Fed λάνσαρε ένα «Main Street Lending Fund» μεγέθους 600 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το σχέδιο είναι να προσφερθούν 4ετή δάνεια στις επιχειρήσεις, με αναβολή πληρωμής κεφαλαίου και τόκου για έναν χρόνο. Τα δάνεια θα χορηγηθούν από τις τράπεζες, οι οποίες θα κρατήσουν μερίδιο 5% και θα πουλήσουν το υπόλοιπο στον νέο μηχανισμό της Fed.

Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα δημιούργησε έναν νέο μηχανισμό για την απευθείας αγορά $500 δισ. βραχυπρόθεσμων χρεογράφων από πολιτείες, περιφέρειες και πόλεις.

«Αυτή η Fed είναι η πιο επιθετική Fed. Δεν θέλουν να μείνουν στην ιστορία ως ο λόγος που διολισθήσαμε σε βαθιά ύφεση», δήλωσε ο Tζιμ Κράμερ του CNBC την Πέμπτη. «Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί. Η Fed κάνει το παιχνίδι της και αυτό είναι που χρειάζεται, γιατί πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια σε μια βαθιά ύφεση, πρέπει να κρατήσουμε την Αμερική ανοιχτή για δουλειές», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο και την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, καταδεικνύοντας τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά εργασίας της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκε στα 6,6 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 3 Απριλίου.

Με τη σημερινή μέτρηση, ο συνολικός αριθμός των νέων αιτήσεων ανεργίας τις τρεις τελευταίες εβδομάδες αγγίζει τα 16,5 εκατομμύρια.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο πραγματοποιεί βουτιά 6,7% στα 23 δολάρια το βαρέλι, καθώς τα δημοσίευματα για επί της αρχής συμφωνίας Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας δεν ικανοποιούν τους επενδυτές. Ο χρυσός ενισχύεται 2,3% στα 1.732 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,09 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται στο επίπεδο του 0,77%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Hertz ενισχύεται 9%. Αναλυτές της Deutsche Bank μείωσαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων στα 9 από 19 δολάρια, επίπεδο που παραμένει αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Άνοδο 4% σημειώνει η μετοχή της Walt Disney. Ο κινηματογραφικός κολοσσός ανακοίνωσε πάνω από 50 εκατομμύρια συνδρομητές στην υπηρεσία streaming Disney +.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v