Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάσα αισιοδοξίας με ισχυρά κέρδη στη Wall Street

Ράλι πραγματοποιούν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω προσδοκιών για επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας. Απώλειες 4% για το αργό. Άλμα 1,7% για τον χρυσό. Στο 0,66% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ανάσα αισιοδοξίας με ισχυρά κέρδη στη Wall Street

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η εξάπλωση της πανδημίας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 5,2% στις 22.141 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 5,1% υψηλότερα στις 7.742 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 5% στις 2.614 μονάδες. 

Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε την Κυριακή πιο αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε 594 νέους θανάτους από κορωνοϊό την Κυριακή, λιγότερους από τους 630 του Σαββάτου. Πρόκειται για την πρώτη ημερήσια πτώση στους θανάτους.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι αρχίζει να βλέπει «φως στην άκρη του τούνελ».

Εν τω μεταξύ, η αισθητή επιβράδυνση των θανάτων και των κρουσμάτων στην Ευρώπη δημιουργούν ελπίδα ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αποδίδουν.

Ενθαρρυντική είναι και η είδηση ότι η Αυστρία ετοιμάζεται για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την Τρίτη 14 Απριλίου, ενώ σχέδια για χαλάρωση της καραντίνας και επαναλειτουργία τομέων της οικονομίας αρχίζουν να κάνουν η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία.

Ώθηση στις αγορές προσφέρουν και οι προσδοκίες για συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για μείωση της παραγωγής αργού. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ο δύο χώρες είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης μπορεί να φτάσει νωρίτερα στην κορύφωση από το αισιόδοξο σενάριο του Κουόμο», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες ο Τομ Λι, επικεφαλής έρευνας της Fundstrat. «Με πιο καθαρή εικόνα για την πορεία της κρίσης στις ΗΠΑ, ειδικότερα, με το ενδεχόμενο να έχουμε μια εθνική κορύφωση, πιστεύουμε ότι οι αγοραστές αρχίζουν να παίρνουν τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δείκτες κατέγραψαν την τρίτη εβδομαδιαία πτώση τον τελευταίο μήνα. Ο Dow Jones διολίσθησε 2,7%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 2,1% χαμηλότερα. Ο Nasdaq έκλεισε 1,7% χαμηλότερα.

Στο εμπόριο, το αργό πετρέλαιο περιορίζει τις απώλειες στο 4% στα 27,15 δολάρια το βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας ότι είναι πολύ κοντά συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. 

Ο χρυσός ενισχύεται 1,6%, στα 1.673 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ υποχωρεί έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,077 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται έξι μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,66%. 

Στο ταμπλό, σε θετικό έδαφος κινούνται και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Άνοδο πάνω από 10% σημειώνουν οι μετοχές των American Express, Raytheon Technologies και Βoeing.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v