Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την Amazon

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 30 ετών. Κέρδη 6,5% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Απώλειες 7% για την Amazon.

Υποχωρεί η Wall Street με «βαρίδι» την Amazon

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πρωτομαγιά καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα τριμήνου και στις απειλές Τραμπ κατά της Κίνας.

Ο Dow Jones υποχωρεί 2,4% στις 23.770 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 3,23% χαμηλότερα στις 8.602 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 2,8% στις 2.830 μονάδες. 

H Αmazon ανακοίνωσε πωλήσεις 75 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, υψηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά τα κέρδη της υποχώρησαν.

Για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Amazon βλέπει νέο ρεκόρ εσόδων, μεταξύ 75-80 δισ. ευρώ αλλά την ίδια στιγμή προβλέπει ότι η «κάτω γραμμή» θα κινηθεί μεταξύ κερδών ή ζημιών 1,5 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος βουτάει 7% στα 125 δολάρια. 

Η Apple ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη τα οποία ήταν υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, αλλά τα έσοδα παρέμειναν σταθερά σε ετήσια βάση. Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν προσέφερε καθοδήγηση για το δεύτερο τρίμηνο λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία.

Η Apple και η Amazon είναι μεταξύ των εταιρειών που ηγήθηκαν του ράλι του S&P 500 και είχαν την καλύτερη επίδοση τον Απρίλιο. Η Amazon κατέγραψε ράλι 27% τον Απρίλιο ενώ η Apple πραγματοποίησε άλμα 15,3%.

«Η εξάρτηση σε μερικές μετοχές συγκάλυψε την ευρύτερη αδυναμία στο παρελθόν και αν κλατάρουν, μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από μια γενικότερη βελτίωση της κατάστασης» ανέφερε αναλυτής της Baird σε σημείωμα.

H Exxon Mobil κατέγραψε ζημίες το πρώτο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα υποχώρησαν λιγότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες για το 2020 κατά 30%.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε και από τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Τραμπ εναντίον της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι έχει δει «ισχυρά στοιχεία» ότι η Covid-19 προέρχεται από ένα εργαστήριο στην Ουχάν.
Ερωτηθείς αν έχει δει πληροφορίες που του έδωσαν «ισχυρό βαθμό πίστης» ότι ο κορωνοϊός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Βιολογίας στην Κίνα απάντησε: «ναι έχω δει». Πιεζόμενος να εξηγήσει περαιτέρω απάντησε: «Δεν μου επιτρέπεται να σας το πω αυτό».

Στην ίδια συνέντευξη ωστόσο, ο πλανητάρχης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακόμα ερευνά την πηγή του ιού με σχόλια που εν μέρει υποσκάπτουν την πίστη του για τα στοιχεία που είδε, γράφουν οι Financial Times. «Ψάχνουμε το από πού προήλθε ακριβώς, από ποιον και πως συνέβη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε στις 41,5 μονάδες από τις 49,1 τον Μάρτιο.Οι αναλυτές προέβλεπαν βουτιά στις 35 μονάδες.

Την Πέμπτη η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 30 ετών, με τον S&P 500 να ενισχύεται 12,7% και τον Dow 11,1%. Ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος για τον S&P 500 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 6,5% στα 20,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,38% στα 1.687 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,097 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 0,62%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v