Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 829 μονάδων για τον Dow Jones

Έσπασαν τα κοντέρ στη Wall Street μετά την αναπάντεχη πτώση της ανεργίας. Ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq. Εβδομαδιαίο «άλμα» 11% για το πετρέλαιο. Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός. Στο 0,89% το 10ετές ομόλογο.

«Άλμα» 829 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη στη Wall Street μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, η αγορά εργασίας ανέκτησε τον Μάιο ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου, εκπλήσσοντας αναλυτές και επενδυτές που ανέμεναν νέα επιδείνωση.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο έναντι προβλέψεων για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Τον Απρίλιο πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν χάσει τη δουλειά τους.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν εκτίναξη της ανεργίας στο 19,5%.

Τα στοιχεία χαιρέτισε άμεσα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με μήνυμά του στο Twitter. «Πραγματικά σπουδαία έκθεση απασχόλησης», έγραψε.

«Επιστρέφουμε. Νομίζω ότι ο κόσμος ανησυχούσε μήπως χαθούν μόνιμα δουλειές όμως είναι φανερό ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας», σχολίασε αναλυτής.

«Τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης δικαιολογούν κάθε προσδοκία για ακόμα καλύτερες μετρήσεις τον επόμενο μήνα», ανέφερε ο επικεφαλής στρατηγικής της MetLife Investment Management.

Στη Wall Street, ο Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 3,15% ή 829 μονάδες, στις 27.110, ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,62% στις 3.193 μονάδες και ο Nasdaq έπιασε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας άνοδο 2,06% στις 9.814 μονάδες.

Ο Nasdaq είναι ο πρώτος από τους τρεις δείκτες που επέστρεψε σε επίπεδα ρεκόρ αν και εντός του 2020 είχε φτάσει να υποχωρεί περισσότερο από 25%.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 5,7% στα 39,55 δολάρια ανά βαρέλιενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 2,6% στα 1.683 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, το πετρέλαιο σημείωσε «άλμα» 11% ενώ ο χρυσός «βούλιαξε» 3,9%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά έξι μονάδες βάσης στο 0,89%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1294 δολ. από 1,1335 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v