Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ανεργία απογοητεύει τη Wall Street

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τον μήνα με τον Dow να κερδίζει 3,29% τις πρώτες τρεις ημέρες του Ιουνίου. Ο S&P 500 έφτασε χθες σε υψηλό τριών μηνών, ενώ ο Nasdaq είναι 1,58% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του. Το κλίμα επιβαρύνουν οι νέες αιτήσεις ανεργίας.

Η ανεργία απογοητεύει τη Wall Street

Υποχωρούν οι δείκτες στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

O Dow Jones διολισθαίνει 0,3%, στις 26.182 μονάδες, ο S&P 500 επίσης και φτάνει στις 3.112 μονάδες, ενώ ο Nasdaq με απώλειες κατά 0,2%, βρίσκεται στις 9.663. 

Η αμερικανική αγορά ξεκίνησε τον μήνα με τον Dow να κερδίζει 3,29% τις πρώτες τρεις ημέρες του Ιουνίου. Ο S&P 500 έφτασε την Τετάρτη σε υψηλό τριών μηνών, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται 1,58% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του.

«Ο Μάιος μπορεί να καταλήξει να είναι το σημείο καμπής για την κρίση της πανδημίας. Ο μήνας τελείωσε με τον ιό να δείχνει υπό έλεγχο και με την οικονομία να ανοίγει ξανά, με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν», σημειώνει ο Μπραντ ΜακΜίλαν, επικεφαλής επενδύσεων στο Commonwealth Financial Network. «Ο Ιούνιος θα μας δείξει εάν συνεχίζεται αυτή η τάση. Τώρα, όμως, τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε πριν από ένα μήνα», προσθέτει.

Ενδέκατη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία οι νέες αιτήσεις για επίδομα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Πριν την πανδημία, οι ΗΠΑ δεν είχαν καταγράψει ποτέ εβδομάδα με πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις ανεργίας. Οπως μεταδίδει το CNBC, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν το 1,877 εκατ., την τελευταία εβδομάδα, έναντι μικρότερης πρόβλεψης που έκανε λόγο για 1,775 εκατ.

Ο αριθμός των νέων ανέργων αφήνει ενδείξεις πως τα χειρότερα πέρασαν, όσον αφορά την κρίση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, αλλά το ποσοστό ανεργίας παραμένει υψηλό. Καθώς οι αμερικανικές πολιτείες αρχίζουν να ανεβάζουν ρολά, μετά το σχεδόν τρίμηνο «λουκέτο», οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα κυμαίνεται περίπου στο 20% για τον Μάιο.

Οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πάρει μέτρα για το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. 

Η απόφαση αντανακλά τους φόβους της ΕΚΤ για άνευ προηγουμένου ύφεση το 2020, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 8,7%. Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο, σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 1,9 μονάδα βάσης, στο 0,78%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,2% και αλλάζει χέρια στο $1,125, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, κινείται οριακά αρνητικά, στα 97,19.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει 0,8%, στα $36,99 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση κατά 0,5%, φτάνει στα $39,40.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing πραγματοποιεί άλμα 6,9% στα 185 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v