Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι 460 μονάδων για Dow, σε νέα υψηλά ο Nasdaq

«Έτρεξε» για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον τεχνολογικό δείκτη να σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Η προσοχή στις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη. «Βουτιά» 3% για πετρέλαιο, πάνω από τα $1.700 ο χρυσός.

Ράλι 460 μονάδων για Dow, σε νέα υψηλά ο Nasdaq

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε η αμερικανική αγορά, ενισχύοντας τα κέρδη από το ράλι της Παρασκευής που οδήγησε τον Nasdaq σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, με στήριξη από την βελτίωση των οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. 

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 461 μονάδων ή 1,7% στις 27.572 μονάδες, ο Nasdaq συνέχισε με νέο ιστορικό υψηλό και άνοδο 1,13% στις 9.924 μονάδες ενώ ο S&P 500 εμφάνισε άνοδο 1,2% στις 3.232 μονάδες.

Ράλι άνω του 12% κατέγραψε ο τίτλος της Boeing, συμβάλλοντας κατά πολύ στην άνοδο του Dow Jones, ενώ από τα blue chips, Dow Inc. και American Express. Σε νέο ιστορικό υψηλό, μια ανάσα από τα 950 δολάρια, έκλεισε ο τίτλος της Tesla.

Οι επενδυτές αναμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve την Τετάρτη. Οι επενδυτές δεν αναμένουν κίνηση στα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα, αλλά αναμένουν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας μετά και την αναπάντεχη αύξηση των θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή. Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανέκτησε τον Μάιο ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου, εκπλήσσοντας αναλυτές και επενδυτές, που ανέμεναν νέα επιδείνωση.

Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο έναντι προβλέψεων για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.  Τον Απρίλιο, πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν χάσει τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% προηγούμενως. Οι αναλυτές προέβλεπαν εκτίναξη της ανεργίας στο 19,5%. 

Στο προσκήνιο οι μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και στους δρόμους του Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία υπό το σύνθημα «ο ρατσισμός είναι ιός». Συνεχίζονται οι δράσεις στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η αστυνομία στη Μινεάπολη πρόκειται να «διαλυθεί», όπως δεσμεύθηκαν χθες τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ. Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες των βασικών αγορών έκλεισαν με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, o δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,18% στις 6.472 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,22% στις 12.819 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 0,43% στις 5.175 μονάδες. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,4% στα 38,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 1,35% στα 1.706 δολάρια την ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται 0,1% ανοδικά, στο 1,129 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v