Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες «βούλιαξαν» την Wall Street

Μαζικές ρευστοποιήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 700 μονάδες. Στο βαθύ κόκκινο οι τραπεζικές μετοχές. Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Στο 0,64% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Οι τράπεζες «βούλιαξαν» την Wall Street

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά την αύξηση- ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού για δεύτερη μέρα στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, σχεδόν 42.000 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού κατέγραψαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρωταγωνιστές των απωλειών για άλλη μια συνεδρίαση ήταν οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση της Fed να επιβάλει περιορισμούς στη διανομή μερισμάτων στις τράπεζες και να απαγορεύσει την επαναγορά μετοχών καθώς προηγουμένως τα ετήσια τεστ αντοχής είχαν δείξει ότι κάποια πιστωτικά ιδρύματα πλησιάζουν τα ελάχιστα επιτρεπτά κεφαλαιακά επίπεδα σε δυσμενή σενάρια.

Ενδεικτικά οι τραπεζικές μετοχές των Goldman Sachs, JP Morgan και American Express «βούλιαξαν» 8,7%, 5,4% και 4,5% αντίστοιχα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 2,84% ή 730 μονάδες, στις 25.015, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,42% στις 3.009 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,59% στις 9.757 μονάδες.

Στο μεταξύ, ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάιο, αν και ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 8,2% τον περασμένο μήνα. Τον Απρίλιο είχαν σημειώσει «βουτιά» 12,6%, τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 1959.

Επιπλέον, μικρή άνοδο κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, καθώς η οικονομία άρχισε να βγαίνει από τον «πάγο» της καραντίνας.

Με βάση την τελική μέτρηση του δείκτη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε στις 78,1 μονάδες τον Ιούνιο από 72,3 μονάδες τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 79 μονάδες.

Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,6% στα 38,49 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.780 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο έχασε 3,4% ενώ χρυσός κέρδισε 1,6%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,64%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε οριακή πτώση έναντι του ευρώ στο 1,1228 δολ. από 1,1219 την προηγούμενη μέρα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v