Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Οριακή άνοδο σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, εν μέσω ανησυχιών για την αναζωπύρωση της πανδημίας στις ΗΠΑ. Κέρδη για το δολάριο. Διολισθαίνουν αργό και χρυσός. Στο 0,66% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, μετά τη δημοσίευση απογοητευτικών στοιχείων για την ανεργία και ενώ καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,8% στις 25.244 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,7% χαμηλότερα στις 9.843 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,6% στις 3.032 μονάδες. 

Oι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν στο 1,48 εκατ. από 1,51 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Ιουνίου. Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, οι αιτήσεις είχαν διαμορφωθεί στο 1,57 εκατ.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στο 1,35 εκατ.

Αν και τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα από τα 6,6 εκατ. αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο, παραμένουν εξαιρετικά υψηλά για τα δεδομένα των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μέρα, με ειδήμονες να διευκρινίζουν πως αυτό δεν οφείλεται στα αυξημένα τεστ.

Οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες των ΗΠΑ κατέγραψαν τα ρεκόρ αυτά την ώρα που πανεθνικά στις ΗΠΑ κατεγράφησαν 34.720 νέα κρούσματα (38.672 σύμφωνα με το Covid Tracking Project). Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε μία ημέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Στο Τέξας, τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό τους από τότε που ξέσπασε η επιδημία, με την πολιτεία να ανακοινώνει χθες Τετάρτη 5.551 κρούσματα, αριθμός που «έσπασε» το ρεκόρ των 5.489 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί την αμέσως προηγούμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Η άνοδος αυτή ανάγκασε την Apple να κλείσει και πάλι κάποια από τα καταστήματα λιανικής στο Χιούστον.

Οι μετοχές των εταιρειών που θα επωφελούνταν από την επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκονται υπό πίεση.

Οι αεροπορικές American, Delta και United υποχωρούν πάνω από 4%. H Νorwegian Cruise Line βουτάει 8,5%.

«Η αγορά ήταν αισιόδοξη ότι η οικονομία τίθεται και πάλι σε λειτουργία και ότι η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότητα, αλλά ο ιός μπορεί να έχει άλλες ιδέες», δήλωσε ο Κρις Ζακαρέλι, CIO της Independent Advisor Alliance.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε για τον κίνδυνο σοβαρής διόρθωσης στις αγορές, τονίζοντας ότι οι τιμές στις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί σημαντικά, αντίθετα με την καταναλωτική εμπιστοσύνη που έχει μειωθεί, προκαλώντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ράλι. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,1% χαμηλότερα στα 37,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,11% στα 1.772 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση δύο μονάδων βάσης, στο 0,66%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v