Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά το εβδομαδιαίο sell-off

Σε αρνητικό έδαφος γυρίζει ο Nasdaq με Apple και Microsoft να διαγράφουν τα κέρδη. Ενισχύεται το δολάριο. Νέα πτώση για το αργό. Κέρδη για τον χρυσό. Στο 0,84% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά το εβδομαδιαίο sell-off

Με αντίθετα πρόσημα οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, επιχειρώντας να ανακάμψουν από τις βαριές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,03% στις 26.774 μονάδες, ο Nasdasq καταγράφει πτώση 0,4% στις 10.870 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,58% χαμηλότερα στις 3.288 μονάδες. 

O βιομηχανικός δείκτης έκλεισε τον Οκτώβριο με πτώση 4,6%, καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα από τον Μάρτιο. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,8% και ο Nasdaq 2,3% αντίστοιχα.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για τους τρεις δείκτες από τις 20 Μαρτίου. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, ξεπέρασε τις 40 μονάδες.

Yψηλότερα κινούνται και οι ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, με στήριξη και από τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Ο κινεζικός δείκτης Caixin China ενισχύθηκε στις 53,6 μονάδες τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τον έκτο διαδοχικό μήνα ανόδου και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Ωστόσο το μεγάλο γεγονός της εβδομάδας για τις αγορές είναι οι αμερικανικές εκλογές. Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί σημαντικό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ποσοστό 52% στην προτίμηση ψήφου έναντι 42% που λαμβάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Όπως και αν το δει κανείς, η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ σημαντική για τις ΗΠΑ και τις παγκόσμιες αγορές», ανέφερε ο Σάιμον Μπάλαρντ, επικεφαλής οικονομολόγος της First Abu Dhabi Bank στο Bloomberg. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας, ειδικά από τη στιγμή που συνεχίζεται η επιδείνωση της κατάστασης με την Covid-19 στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού».

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 59,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 55,4 τον Σεπτέβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 55,8 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,5% στα 35,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,6% στα 1.891 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,164 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου καταγράφει πτώση τριών μονάδων βάσης, στο 0,847%.

Στο ταμπλό, η Apple και η Microsoft σημειώνουν πτώση 1%, διαγράφονας τα αρχικά κέρδη.

Βουτιά 5% πραγματοποιεί η μετοχή του Twitter.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v