Οι φόβοι για την πανδημία ρίχνουν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες, που οδεύουν για βαριές εβδομαδιαίες απώλειες. Υποχωρεί 4% η Apple. Διολισθαίνει το δολάριο. Στο 0,83% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου. Άνοδος πάνω από 1% για τον χρυσό.

Οι φόβοι για την πανδημία ρίχνουν τη Wall Street

Xαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, με τους δείκτες να οδεύουν σε βαριές εβδομαδιαίες απώλειες, ύστερα από την αύξηση των κρουσμάτων και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο τόνωσης.

Ο Dow Jones κινείται 1% χαμηλότερα στις 26.380 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,3% χαμηλότερα στις 10.924 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 1,48% στις 3.261 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης βρίσκεται 5,9% χαμηλότερα από την αρχή της εβδομάδας και ετοιμάζεται να καταγράψει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τις 20 Μαρτίου. O S&P 500 έχει υποχωρήσει 4,5% αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός ως «δείκτης φόβου», έφτασε στο υψηλό των 41,2 μονάδων την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουνίου. 

«Η μεταβλητότητα στις αγορές πριν τις εκλογές δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και αυξήθηκε λόγω των ανησυχιών γύρω από τις εκλογές, την Covid-19, την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κερδών», ανέφερε σε σημείωμα ο Πολ Κρίστοφερ της Wells Fargo. 

Ο Dow Jones και ο S&P 500 οδεύουν για τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 4% αυτό τον μήνα, ενώ ο S&P 500 έχει διολισθήσει 1,5%. Ο Nasdaq αντίθετα έχει ενισχυθεί 0,2% την ίδια περίοδο. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι προσωπικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,4% ή 201,4 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από τις προσδοκίες για άνοδο περίπου 1%.

Παράλληλα, το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε 0,9%, υψηλότερα από τις προβλέψεις για άνοδο περίπου 0,5%. Το προσωπικό διαθέσιμο εισόδημα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,9%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,5% στα 35,97 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 1,12% στα 1.888 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,169 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 0,837%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple βουτάει 4,2%, μετά την ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού ότι οι πωλήσεις iPhone υποχώρησαν κατά 16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v