Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπημα Covid-19 στις μετοχές της Wall Street

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση των μολύνσεων θα σταματήσει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς. Χάνει 800 μονάδες ο Dow. Οι παίκτες στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Μειωμένη στο 0,75% η απόδοση του 10ετούς.

Χτύπημα Covid-19 στις μετοχές της Wall Street

Σημαντική υποχώρηση σημειώνουν οι μετοχές στα αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και συνολικά στην οικονομική διαδικασία.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η τελευταία αύξηση των μολύνσεων θα μπορούσε να σταματήσει την προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί 800 μονάδες, ή κοντά 3%. Υποχώρηση περίπου 3% καταγράφουν επίσης ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite.

Οι επενδυτές στράφηκαν σε ομόλογα στην αναζήτησή τους για ασφάλεια. Η 10ετής απόδοση του Δημοσίου σημείωσε πτώση στο 0,75%.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια εντολή για lockdown, όπως το έχουμε δει στο Σικάγο», δήλωσε ο Τζιμ Κράμερ του CNBC την Τετάρτη. "Τα lockdown χωρίς κυβερνητικά μέτρα οικονομικής τόνωσης δίνουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο χρηματιστήριο."

«Είναι κρίμα γιατί, αν υπήρχαν οι κρατικές "ενέσεις", τότε θα επικεντρωνόμασταν στα εταιρικά αποτελέσματα και τα κέρδη που ανακοινώνονται στην πραγματικότητα είναι πολύ καλά», είπε.

Σημαντική πτώση σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των νεκρών από Covid-19, με αποτέλεσμα Ευρώπη και ΗΠΑ να εξετάζουν περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για να περιοριστεί η πανδημία.

Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,95% στις 342 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού 3,37% στις 4.571 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης 4,17% στις 11.560 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 2,55% στις 5.582 μονάδες.

Τα δημοσιεύματα ήδη κάνουν λόγο για ενδεχόμενο εθνικού lockdown στη Γαλλία, ενώ στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ συνεδριάζει με τους ηγέτες των κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v