Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο στη σκιά της Covid-19

Sell-off στις αμερικανικές μετοχές ελέω πανδημίας. Βούλιαξε 900 μονάδες ο Dow. Εκκλήσεις για νέες κρατικές ενέσεις. Κορυφώνεται η ανησυχία στους επενδυτές, καθώς η έξαρση του ιού υπονομεύει τις προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης διεθνώς.

Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο στη σκιά της Covid-19

Βουτιά σημείωσαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την πορεία της πανδημίας και τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και συνολικά στην οικονομική διαδικασία.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές.

Οι παίκτες ανησυχούν ότι η τελευταία αύξηση των μολύνσεων θα μπορούσε να σταματήσει την προσπάθεια της οικονομικής ανάκαμψης σε διεθνές επίπεδο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones βούλιαξε 943 μονάδες, ή 3,4% στις 26,519.95 στην τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση. Ήταν η χειρότερη μέρα από τις 11 Ιουνίου. Ο S&P 500 έπεσε 120 μονάδες ή 3,5%, στις 3.271 μονάδες και ο Nasdaq Composite βυθίστηκε 426 μονάδες ή 3,7%, στις 1.546 μονάδες.

Από την αρχή της εβδομάδας ο Dow έχει χάσει 6,4%, που είναι έως τώρα η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο. Ο S&P 500 αντίστοιχα έχει υποχωρήσει 5,6% και ο χάι-τεκ Nasdaq έχει πέσει 4,7%.

Ο μετοχές που θα χτυπηθούν περισσότερο σε ενδεχόμενο lockdown σημείωσαν την ισχυρότερη πτώση: Delta Air Lines (-4,3%), Royal Caribbean (-5%), Norwegian Cruise Line και Carnival είχαν απώλειες άνω του 7%.

Μεγάλη υποχώρηση είχαν επίσης Facebook (-4,8%), Alphabet (-5%) και Twitter (-4,9%).

Οι επενδυτές στράφηκαν σε ομόλογα στην αναζήτησή τους για ασφάλεια. Η 10ετής απόδοση του Δημοσίου σημείωσε πτώση στο 0,75%.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει μια εντολή για lockdown, όπως το έχουμε δει στο Σικάγο», δήλωσε ο Τζιμ Κράμερ του CNBC την Τετάρτη. "Τα lockdown χωρίς κυβερνητικά μέτρα οικονομικής τόνωσης δίνουν το αποτέλεσμα που βλέπουμε στο χρηματιστήριο."

«Είναι κρίμα γιατί, αν υπήρχαν οι κρατικές "ενέσεις", τότε θα επικεντρωνόμασταν στα εταιρικά αποτελέσματα και τα κέρδη που ανακοινώνονται στην πραγματικότητα είναι πολύ καλά», είπε.

Η Microsoft ξεπέρασε εύκολα τις εκτιμήσεις για τα κέρδη και τις πωλήσεις το δημοσιονομικό α’ τρίμηνο, καθώς και τα τρία βασικά της τμήματα εμφάνισαν ισχυρές επιδόσεις εν μέσω αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 13,9 δισ. δολαρίων, ή 1,82 δολαρίων ανά μετοχή, έναντι 1,38 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν στα 37,2 δισ. δολάρια από 33,06 δισ. δολάρια πέρυσι.

Σημαντική πτώση σημείωσαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, των νοσηλευόμενων και των νεκρών από Covid-19, με αποτέλεσμα Ευρώπη και ΗΠΑ να εξετάζουν περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για να περιοριστεί η πανδημία.

Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,95% στις 342 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού 3,37% στις 4.571 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης 4,17% στις 11.560 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 2,55% στις 5.582 μονάδες.

Στη Γαλλία ο Μακρόν ανακοίνωσε εθνικό lockdown, ενώ στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε μερικό lockdown σε συνεδρίαση που είχε με τους ηγέτες των κρατιδίων προκειμένου να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v