Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall με το βλέμμα στη μεγάλη μάχη Τραμπ-Μπάιντεν

Να υπάρξει σαφές αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, χωρίς καθυστερήσεις και αμφιβολίες ελπίζουν οι επενδυτές. Προηγείται ο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, κέρδισε έδαφος στα διαδικτυακά στοιχήματα ο Τραμπ.

Κέρδη στη Wall με το βλέμμα στη μεγάλη μάχη Τραμπ-Μπάιντεν

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street την Τρίτη, μέρα διεξαγωγής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα υπάρξει σαφής νικητής και θα αποφευχθεί ένα καθυστερημένο ή αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα.

Ο Dow Jones κερδίζει 1,8%, στις 27.413 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 1,5%, στις 3.358 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,2% υψηλότερα, στις 11.090 μονάδες.

Η εκστρατεία του «λαμβάνει πολύ καλή πρώτη αντίδραση» την ημέρα των εκλογών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, μέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. «Τα πάμε πολύ καλά με την ψηφοφορία Αφροαμερικάνων και με τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους. Τα πάμε υπέροχα στη Φλόριντα», τόνισε ο πρόεδρος σε συνέντευξη στο Fox News.

«Λοιπόν, αισθανόμαστε πολύ καλά», είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας τον πολύ κόσμο στις πρόσφατες εκδηλώσεις στο Μίσιγκαν ως θετικό σημάδι. Αργότερα δήλωσε ότι πιστεύει πως έχει «ισχυρή πιθανότητα νίκης». Επιμένει ότι δεν θα «κάνει κόλπα» για να κηρύξει νίκη. 

Οι ελπίδες του κ. Τραμπ να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία είναι ελάχιστες, σύμφωνα με το CNN, κάτι που σημαίνει πως αυξάνεται η πίεση στους Ρεπουμπλικάνους να καταφέρουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και να αποφύγουν το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να έχουν τον απόλυτο έλεγχο το 2021. Όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία, η σημαντικότατη μάχη για τη Γερουσία θα είναι αμφίρροπη.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σημαντικά στις εθνικές δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ, αν και η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη στις σημαντικές πολιτείες, τις λεγόμενες και αμφίρροπες καθώς μπορεί να κλίνουν προς τη μία ή την άλλη μεριά στις εκλογές, και είναι αυτές που είναι πιθανό να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε ωστόσο έδαφος τη νύχτα που πέρασε στις διαδικτυακές αγορές στοιχημάτων στη Βρετανία ενόψει των σημερινών προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του παρέμεινε το φαβορί, σύμφωνα με την Betfair Exchange.

Οι πιθανότητες του Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές αυξήθηκαν σε 39% από 35% που είχε προηγουμένως στην πλατφόρμα αυτή που εδρεύει στη Βρετανία, ενώ του Δημοκρατικού αντιπάλου του μειώθηκαν σε 61% από 65% που είχε προηγουμένως.

Ο Emmanuel Cau, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών της Barclays, πιστεύει ότι μια ξεκάθαρη νίκη για κάθε υποψήφιο θα ήταν θετική για την αγορά, εξαλείφοντας τον κίνδυνο ενός αμφισβητούμενου αποτελέσματος.

Ο Jonas Goltermann, οικονομολόγος στην Capital Economics, δήλωσε ότι μία νίκη των Δημοκρατικών είναι το αποτέλεσμα που θα προσφέρει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ώθηση και, ως εκ τούτου, τη μεγαλύτερη βοήθεια για περιουσιακά στοιχεία που έχουν ρίσκο.

Οι μετοχές παίρνουν επίσης στήριξη και από τα στοιχεία μεταποίησης Οκτωβρίου, καθώς έφτασε σε υψηλό διετίας, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία είναι ανθεκτική όσον αφορά τον κορωνοϊό. Ο ISM δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε στις 59,3 μονάδες, μέτρηση που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν τον περασμένο μήνα.

Νίκη Μπάιντεν προεξοφλούν οι ευρωπαϊκές αγορές, που καταγράφουν κέρδη 2%. Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,6%, στα 93,50. Αναλυτές πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν θα προκαλέσει μια εξασθένηση του δολαρίου καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης και να έχει μία πιο φιλελεύθερη προσέγγιση όσον αφορά το εμπόριο, ενισχύοντας τις ισοτιμίες άλλων νομισμάτων έναντι του δολαρίου.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 2,4 μονάδες βάσης, στο 0,87%.

Ράλι για το πετρέλαιο. Το αμερικανικό αργό κερδίζει 3,4% και φτάνει στα 38,12 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με άνοδο 3,1%, διαμορφώνεται στα $40,19. Ο χρυσός ενισχύεται 0,7%, στα 1.907,20 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v