Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρά το αρχικό σοκ από τις εξελίξεις στο εκλογικό μέτωπο των ΗΠΑ, οι αγορές της γηραιάς ηπείρου γύρισαν σε θετικό έδαφος. Ανοδικά τα futures της Wall. Ισχυρό εμφανίζεται το αμερικανικό νόμισμα.

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα αποτελέσματα που έρχονται από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές παρακολουθούν στενά οι επενδυτές παγκοσμίως. Σε θετικό έδαφος περνούν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά την πρωινή έναρξη στο κόκκινο. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,8%, όπως και το Λονδίνο, το Παρίσι κατά 1,1%, το Μιλάνο 0,9% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 1%. Ανοδικά τα futures της Wall.

Εκατομμύρια άνθρωποι μας ψήφισαν, αλλά «μια θλιβερή ομάδα ανθρώπων» προσπαθεί να αποστερήσει σε αυτούς το δικαίωμα ψήφου και δεν θα το ανεχθούμε», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Λέγοντας πως υπήρξε «απάτη» κατά του αμερικανικού λαού, γνωστοποίησε πως σχεδιάζει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς θέλει «να σταματήσουν όλες οι ψήφοι, δεν θέλουμε να δούμε να ψηφίζουν μετά τις 4 το πρωί». 

Όπως υποστήριξε, «κερδίζαμε τα πάντα και το ακύρωσαν ξαφνικά». Χωρίς να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα ισχυρίστηκε πως «κερδίσαμε σε πολιτείες που δεν περιμέναμε», αναφέροντας τη Φλόριντα, το Οχάιο, το Τέξας, την Τζόρτζια, τη Νότια Καρολίνα και την Πενσιλβάνια.

Ο Τζο Μπάιντεν διατηρεί προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με τη διαδικασία ωστόσο ως την ανακήρυξη νικητή να προβλέπεται μακρά, κάτι που φοβούνταν οι επενδυτές, και τον νυν πρόεδρο να κερδίζει την κρίσιμη μάχη στη Φλόριντα.  

«Μπορεί να μη γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών μέχρι το πρωί της Τετάρτης (σ.σ. σε ώρες ΗΠΑ) ή και αργότερα, δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Οι εκλογές δεν θα τελειώσουν μέχρι να καταμετρηθεί κάθε ψήφος, είπε ο κ. Μπάιντεν μιλώντας σε υποστηρικτές του, συμπληρώνοντας πως «αισθανόμαστε καλά με το πού βρισκόμαστε». 

Αρνητικά τα futures για τον Dow Jones, ενώ θετικά γύρισαν για S&P 500 και Nasdaq.

Με άνοδο έκλεισαν νωρίτερα οι ασιατικές αγορές. Στο Τόκιο ο Nikkei ολοκλήρωσε συνεδρίαση με κέρδη 1,7%, στις 23.695 μονάδες, στο Σίδνεϊ ο ASX οριακά χαμηλότερα (-0,07%) στις 6.062 μονάδες, στη Σανγκάη με άνοδο 0,19% και στις 3.277,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Σενζέν έκλεισε υψηλότερα κατά 0,58%. Θετικά κατά 1,04% έκλεισε η Ταϊβάν, ενώ κατά 0,6% ο KOSPI στη Νότια Κορέα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, τράβηξε χειρόφρενο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Στην έναρξη του τετάρτου τριμήνου, τον Οκτώβριο, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 50,0 μονάδες, έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης για 49,4 μονάδες και μετά τις 50,4 που είχε φτάσει τον Σεπτέμβριο. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,6% και αλλάζει χέρια στο $1,164, η στερλίνα χάνει 0,9% και φτάνει στο $1,294, ενώ ο δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχύεται 0,7%, στα 94,06. Το δολάριο κερδίζει και έναντι του γεν κατά 0,3%, στα 104,89 γεν ανά δολάριο.

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund κινείται 3,7 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο -0,65%, ενώ του 10ετούς Treasury υποχωρεί 10,8 μονάδες βάσης, στο 0,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v