Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq παρά τα στοιχεία για την ανεργία

Προσδοκίες για νέα οικονομική βοήθεια από την Ουάσινγκτον. Για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο -ήταν λιγότερες κατά 140.000. Κέρδη 1,7% για το αργό. Στο 1,09% το 10ετές Treasury.

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq παρά τα στοιχεία για την ανεργία

Νέα ρεκόρ για S&P και Nasdaq την Παρασκευή παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από την αμερικανική αγορά εργασίας.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκουν υποστήριξη, καθώς υπάρχει η άποψη που θέλει τα αδύναμα δεδομένα να δίνουν ώθηση για ακόμη έναν γύρο δημοσιονομικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,7% στις 31.041 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,5% στις 3.818 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,6% ανοδικά, στις 13.154 μονάδες. 

Οι κινήσεις της Παρασκευής έρχονται μετά τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης, την οποία ολοκλήρωσε ο Nasdaq πάνω από τις 13.000 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο, καθώς οι περιορισμοί για τη συγκράτηση της Covid-19 ήταν χτύπημα για πολλούς τομείς της οικονομίας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, το υπουργείο Εμπορίου ενημέρωσε την Παρασκευή ότι οι θέσεις εργασίας ήταν κατά 140.000 λιγότερες σε σύγκριση με ένα μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 50.000.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% έναντι εκτίμησης για 6,8%. Από την ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Μάιο, η οικονομία έχει ανακτήσει 12,3 εκατ. θέσεις εργασίας που είχαν χαθεί. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της φιλοξενίας, όπου τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ υπέφεραν λόγω των περιορισμών μετακίνησης, που περιόρισαν και τα ταξίδια, το φαγητό και το ποτό.

Στην αγορά συναλλάγματος, o δείκτης δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί 0,1%, στα 89,77. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,7% και φτάνει σε υψηλό 10 μηνών, στα 51,72 δολάρια ανά βαρέλι.  

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενισχύεται 2,4 μονάδες βάσης, στο 1,095%. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, μετά το 1% αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με αναλυτές και επενδυτές.

Με οδηγό τη νίκη των Δημοκρατικών στην Πολιτεία της Τζόρτζια, η απόδοση του 10ετούς έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, στο 1,088%, ξεπερνώντας τα πρόσφατα εύρη συναλλαγών. Στις συναλλαγές της Παρασκευής, η απόδοση διατηρείται στο 1,081%.

«Ολα τα σημάδια δείχνουν τώρα τη μετάβαση σε ένα νέο, υψηλότερο εύρος τιμών», δήλωσε ο William O'Donnell, υπεύθυνος στρατηγικής της Citigroup. Το επόμενο επίπεδο στο οποίο η απόδοση του 10ετούς θα μπορούσε να έχει σημαντική αντίσταση είναι το 1,44%, δήλωσε ο O'Donnell -το πολυετές χαμηλό που διατηρήθηκε από το 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι φόβοι του κορωνοϊού οδήγησαν σε χάος και οι αποδόσεις κατέρρευσαν.

Τον Μάρτιο έφτασε στο χαμηλό του 0,318%. Τον Δεκέμβριο κινήθηκε στο εύρος μεταξύ 0,87% και 0,99%.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v