Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει δεύτερη σερί πτώση. Σε υψηλό 11 μηνών το πετρέλαιο. Στο 1,13% η απόδοση τους 10ετούς ομολόγου.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη δεύτερη παραπομπή Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία, στην παρουσίαση ενός νέου πακέτου στήριξης από τον Μπάιντεν, στα στοιχεία απασχόλησης και στο εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,22% ή 68 μονάδες, στις 30.991, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,38% στις 3.795 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,12% στις 13.112 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Visa (-3,5%) και Home Depot (-2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (+3,9%) και Chevron (+2,7%).

«Ο Ντόναλντ Τραμπ άξιζε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που θα φέρει το στίγμα της παραπομπής του σε δίκη δύο φορές», σχολίασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Η Βουλή παρέπεμψε τον Τραμπ σε δίκη για «υποκίνηση στάσης» μετά την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο.
Ακόμη κι αν η διαδικασία προχωρήσει αφού εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, «θα διεξαχθεί ψηφοφορία» για την καταδίκη του, ξεκαθάρισε ο Τσακ Σούμερ. «Και εάν κριθεί ένοχος, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για να εμποδιστεί να είναι εκ νέου υποψήφιος» για οποιοδήποτε αιρετό αξίωμα, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, την πρόταση του για ένα νέο πακέτο τόνωσης θα παρουσιάσει ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να δοθεί νέα δυναμική στην οικονομία. Η βοήθεια αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια.

Η πρόταση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει δέσμευση για επιταγές των 1.400 δολαρίων καθώς και συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών που εμβολιάζεται.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πολύ μεγαλύτερη άνοδο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εκτινάχτηκαν στις 965.000 την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιανουαρίου από 784.000 μία εβδομάδα πριν.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις 789.000.

Επιπλέον,  την προσοχή των επενδυτών κέντρισε η διαβεβαίωση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζέρομ Πάουελ ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια αν δεν δει ανησυχητικά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού.

«Έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα για το ζήτημα αυτό. Στο τέλος της ημέρας ο κόσμος θα πρέπει να μας δει να αφήνουμε τον πληθωρισμό να κινείται λίγο πάνω από το 2% για κάποιο διάστημα προτού το νέο πλαίσιο θεωρηθεί πλήρως αξιόπιστο» σημείωσε.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 53,57 δολάρια ανά βαρέλι, σε υψηλό 11 μηνών, ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,2% στα 1.851 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,13% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,2158 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v