Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή ανάκαμψη στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Κέρδη πάνω από 1% για τους δείκτες, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Οκτώβριο. Άνοδος για το δολάριο. Στο 1,09% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύεται το αργό και ο χρυσός. Απώλειες 11% για την GameStop.

Ισχυρή ανάκαμψη στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

Διευρύνουν τα κέρδη οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς προς το παρόν φαίνεται να υποχωρούν οι ανησυχίες για το φαινόμενο GameStop και τους κλυδωνισμούς που μπορεί να δημιουργήσει στην αγορά.

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,04% στις 30.288 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 2,62% υψηλότερα στις 13.414 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,785% στις 3.780 μονάδες. 

Η μετοχή της GameStop, της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής στη Wall Street, υποχωρεί 11%. Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή που έχει γίνει δημοφιλής στους κόλπους των μικροεπενδυτών του φόρουμ WallStreetBets στο Reddit εκτινάχτηκε 400%.

«Η επιστροφή της μεταβλητότητας την τελευταία εβδομάδα οφείλεται σε τοποθετήσεις επενδυτών παρά στην ανησυχία για την ανάπτυξη. Πολλοί οργανισμοί προσαρμόζουν τα βιβλία τους για να λάβουν υπόψη τα ρίσκα που προκύπτουν για τις θέσεις σορτ από τις πρόσφατες συντονισμένες αγορές μικροεπενδυτών. Αλλά δεδομένης της ταχύτητας και του μεγέθους των ροών τις τελευταίες ημέρες, πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης το έχουμε αφήσει πίσω μας», ανέφερε ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στη UBS Global Wealth Management.

Oι τρεις δείκτες υποχώρησαν πάνω από 3% την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Οκτώβριο. Οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν πτώση για τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα με απώλειες από τους τέσσερις τελευταίους.

Εν τω μεταξύ, οι μικροεπενδυτές του Reddit φαίνεται να έχουν βάλει τώρα στο στόχαστρο τις θέσεις σορτ στο ασήμι. Η τιμή του συμβολαίου του ασημιού ενισχύεται 11% τη Δευτέρα, η μεγαλύτερη άνοδος για το πολύτιμο μέταλλο τα τελευταία 11 χρόνια.

Στο πολιτικό μέτωπο, ομάδα δέκα Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών έστειλε επιστολή στον Τζο Μπάιντεν, με την οποία του ζητάει να εξετάσει ένα μικρότερο σχέδιο δημοσιονομικής τόνωσης. Το σημερινό σχέδιο προβλέπει επιπρόσθετη τόνωση 1,9 τρισ. δολαρίων.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 58,7 μονάδες τον πρώτο μήνα του έτους από τις 60,5 τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,9% της αμερικανικής οικονομίας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,6% στα 53,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,79% στα 1.866 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,209 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,09%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v