Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στο εμβόλιο

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Άνοδος πάνω από 1% για τον χρυσό. Κέρδη για το αργό. Ράλι 95% για την GameStop.

Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στο εμβόλιο

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά το χθεσινό ράλι και ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Johnson & Johnson απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Ο Dow Jones υποχωρεί 1,1% στις 30.262 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,08% χαμηλότερα στις 13.192 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1% στις 3.749 μονάδες.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της αποδείχθηκε 66% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μέτριας και σοβαρής νόσου στη δοκιμή Φάσης 3, αλλά 85% κατά της σοβαρής νόσου.

Στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανήλθε στο 72%.

Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι το εμβόλιο Covid-19 μίας δόσης ήταν λιγότερο αποτελεσματικό σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Λατινική Αμερική βρέθηκε να είναι 66% αποτελεσματικό, ενώ στη Νότια Αφρική, όπου έχει εντοπιστεί μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, βρέθηκε ποσοστό αποτελεσματικότητας 57%.

Η μετοχή της φαρμακευτικής βουτάει 3,4% στα 163 δολάρια.

Eν τω μεταξύ, το κερδοσκοπικό trading από τους μικροεπενδυτές συνεχίζει να προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά. Η GameStop ενισχύεται 95% μετά την ανακοίνωση της Robinhood ότι θα επιτρέψει περιορισμένες αγορές της μετοχής, μετά το μπλόκο που επέβαλε χθες. Η πλατφόρμα άντλησε πάνω από 1 δισ. δολάρια σε μία ημέρα από τους υφιστάμενους επενδυτές, για να διασφαλίσει ότι έχει το απαιτούμενο κεφάλαιο για να επιτρέψει ξανά το trading σε ευμετάβλητες μετοχές.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αν η GameStop συνεχίσει αυτή το «τρενάκι του τρόμου» μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη αγορά, προκαλώντας απώλειες σε πλατφόρμες συναλλαγών όπως η Robinhood και αναγκάζοντας hedge funds που έχουν σορτάρει τη μετοχή να πουλήσουν άλλους τίτλους για να βρουν ρευστό.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι η μανία που επικρατεί με την GameStop είναι ένδειξη μιας μεγαλύτερης φούσκας στις αγορές και ότι όταν σκάσει, θα προκαλέσει αναταράξεις και ισχυρό πλήγμα στους μικροεπενδυτές.

Η Wall Street κλείνει μια εβδομάδα με έντονες μεταβολές, με τον Dow Jones να ενισχύεται πάνω από 600 μονάδες την Τετάρτη, να ανακάμπτει 300 μονάδες την Πέμπτη και να επιστρέφει σε αρνητικό έδαφος την Παρασκευή.

Η αγορά κατέγραψε επίσης και τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών της τελευταίας δεκαετίας. Την Τετάρτη, ο όγκος συναλλαγών άγγιξε τα 23,7 δισ. μετοχές, ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στο απόγειο της κρίσης του 2008. Την Πέμπτη αντάλλαξαν χέρια 19 δισ. μετοχές.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες διολίσθησαν 0,2% τον Δεκέμβριο, μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση των δαπανών κατά 0,4% τον Δεκέμβριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,02% στα 52,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άλμα 1,63% στα 1.867 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ κινείται υψηλότερα έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,214 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,08%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v