Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με την τεχνολογία να κερδίζει τις εντυπώσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Επέστρεψε πάνω από τις 30.000 μονάδες ο Dow Jones. «Βουτιά» 30% για την GameStop. Σε υψηλό οχτώ ετών το ασήμι.

Τεχνολογικό «άλμα» στη Wall Street

Κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές με τον Nasdaq να ξεχωρίζει, μετά τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο στη Wall Street.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,77% ή 229 μονάδες, στις 30.212, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6% στις 3.773 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,55% στις 13.403 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+3,6%) και Intel Corp. (+2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,1%) και Walmart (-0,8%).

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παρέμεινε και σήμερα η μετοχή της GameStop, ιδιαίτερα δημοφιλής στην επενδυτική πλατφόρμα Reddit. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η εν λόγω μετοχή εκτοξεύτηκε 400% μετά από έντονες διακυμάνσεις και τεράστιο τζίρο. Σήμερα η μετοχή της GameStop «βούλιαξε» 30%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές για διάφορες πρώτες ύλες αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM υποχώρησε στις 58,7 μονάδες τον πρώτο μήνα του έτους από τις 60,5 τον Δεκέμβριο. Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 11,9% της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 60 μονάδες.

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην χρηματιστηριακή αγορά και ενώ δεν ξέρουμε ποιοι καταλύτες θα προκύψουν και πότε (μεταξύ αυτών και οι μετοχές με ισχυρές θέσεις short), υποπτευόμαστε ότι το χρηματιστηριακό ράλι θα εκτροχιαστεί και θα δώσει δυνατότητες εισόδου σε επενδυτές ακόμα και 10% χαμηλότερα», προέβλεψε ο επικεφαλής στρατηγικής της Citigroup, Tobias Levkonich.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,6% στα 53,55 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.863 δολ./oz. Επιπλέον το ασήμι έπιασε υψηλό οχτώ ετών, σημειώνοντας «άλμα» 11% στα 30,35 δολάρια καθώς οι μικροεπενδυτές της Reddit φαίνεται να στρέφονται στα εμπορεύματα μετά την GameStop.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα στο 1,067% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,2063 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v