Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα σε Γέλεν και Πάουελ

Πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 300 μονάδες. Στο 1,63% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 6,2% για το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα σε Γέλεν και Πάουελ

Απώλειες στη Wall Street, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε η bull market από τα χαμηλά της πανδημίας, με τους επενδυτές στη σημερινή συνεδρίαση να επικεντρώνονται στις καταθέσεις των Τζέρομ Πάουελ και Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

Ειδικότερα, έκλεισε ένας χρόνος από την εκκίνηση του bull market που οδήγησε τις μετοχές 30% χαμηλότερα, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία του χρηματιστηρίου. Από τότε, δηλαδή από τις 23 Μαρτίου 2020, οι S&P 500 και Dow Jones έχουν ενισχυθεί περισσότερο από 75%. Επίσης ο Νasdaq έχει πραγματοποιήσει «άλμα» πάνω από 90%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,94% ή 308 μονάδες στις 32.423, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 3.910 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,12% στις 13.227 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (+1,4%) και Walmart (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Dow Inc. (-4,4%) και Boeing (-4,4%).

Στο μεταξύ, μικτές εντυπώσεις άφησαν οι καταθέσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής.

«Η ανάκαμψη έχει προχωρήσει πιο γρήγορα απ’ όσο αναμέναμε και φαίνεται να δυναμώνει. Αυτό έως ένα βαθμό οφείλεται και στις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που στήριξαν τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Τζέρομ Πάουελ. «Ωστόσο η ανάκαμψη έχει ακόμα δρόμο και η Fed θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην οικονομία για όσο χρειαστεί», πρόσθεσε.

Επιπλέον, καθησύχασε τους επενδυτές για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι ο δείκτης τιμών θα αυξηθεί αλλά δεν θα εκτιναχθεί.

Αντίστοιχα, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε ότι «με τους γρήγορους ρυθμούς που πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, η οικονομία σύντομα θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας». Παράλληλα, η Γέλεν υπενθύμισε ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον εταιρικό φόρο στο 28% από 21%.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, σε καθοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,63%.

«Μπορεί η άνοδος στις αποδόσεις να δημιουργεί αστάθεια, ωστόσο δεν θα σταματήσει το ράλι στο χρηματιστήριο», αναφέρει σε σημείωμά του ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management, Mark Haefele. «Πιστεύουμε ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις αντανακλούν την αισιοδοξία για ανάπτυξη και τις προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI «βούλιαξε» 6,2% στα 57,76 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.725 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1852 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v