Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «βαθύ κόκκινο» έκλεισε η Wall Street

Η σαρωτική εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα προκάλεσε sell-off. Απώλειες 2,1% για τον Dow Jones, οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο. Βουτιά 7,5% για το αργό. Σε ελεύθερη πτώση η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, κάτω από το 1,2%.

Στο «βαθύ κόκκινο» έκλεισε η Wall Street

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές μετοχές παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, καθώς οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού έστρεψε τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια.

O Dow Jones κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, υποχωρώντας 2,1% στις 33.962 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 1,59% στις 4.258 μονάδες, τις μεγαλύτερες από τον Μάιο, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,02% χαμηλότερα στις 14.274 μονάδες. 

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις αγορές, σημείωσε άλμα 6 μονάδων βάση στις 24,8 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Μάιο.

«Υπάρχουν δύο ανησυχίες αυτή τη στιγμή, ανησυχίες για τα τεχνικά στοιχεία και ανησυχίες για την ανάπτυξη» τόνισε στο CNBC ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην CEO της Pimco. «Αυτό μας λένε όλες οι κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού» πρόσθεσε.

«Η αγορά φαίνεται έτοιμη να πάρει έναν πιο αμυντικό χαρακτήρα καθώς βλέπουμε μια σημαντική επιβράδυνση στα κέρδη και την ανάπτυξη» ανέφερε σε σημείωμα προς τους επενδυτές ο επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley για τις μετοχές.

«Αυτή είναι η συνειδητοποίηση της αγοράς ότι οδεύουμε από μια ανάκαμψη σχήματος V σε κάτι λίγο πιο αβέβαιο» δήλωσε ο Μοχάμεντ Καζμί, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Bancaire Privee. «H ελπίδα ήταν ότι τα εμβόλια θα έβαζαν τέλος στην περιπέτεια. Τώρα οι επενδυτές βλέπουν τι γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και υπάρχει πολύ φόβος για ένα τόσο επιθετικό άνοιγμα όταν τα κρούσματα συνεχίζουν να βρίσκονται τόσο ψηλά» πρόσθεσε.

Παρά την πτώση της Δευτέρα, η συνολική ζημιά για την αγορά παραμένει περιορισμένη προς το παρόν. Ο S&P 500 βρίσκεται μόλις 3,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου συνέχισε την κατρακύλα, υποχωρώντας 10 μονάδες βάσης στο 1,19%. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.Βουτιά 12 μονάδων βάσης κατέγραψε η απόδοση του 30ετούς τίτλο στο 1,811%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γεν ενισχύθηκε σε υψηλό 1,5 μήνα έναντι του δολαρίου, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε και το ελβετικό φράγκο.

Στα εμπορεύματα, βαριές απώλειες κατέγραψε το αργό πετρέλαιο μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο. Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού βούτηξε 7,5% στα 66,42 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαϊου.Η πτώση αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις 8 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v