Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινεζικό φρένο στη Wall Street

Περισσότερο από το αναμενόμενο επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στην Κίνα, δεν έπιασε τις προσδοκίες και το λιανεμπόριο. Πιέσεις από τις συζητήσεις για το tapering της Fed. Υποχωρεί η μετοχή της Tesla. Βουτιά 3% για το αμερικανικό αργό.

Κινεζικό φρένο στη Wall Street

Υποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Την ίδια ώρα, χαμηλότερα από τις προβλέψεις κινήθηκε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Κίνας τον Ιούλιο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 8,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά ήταν λιγότερο από την πρόβλεψη για άνοδο κατά 11,5%. Την ίδια ώρα, οι διαδικτυακές πωλήσεις ενισχύθηκαν μόλις 4,4%, πολύ χαμηλότερα από το 21% των τελευταίων 5 ετών, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Dow Jones χάνει 0,6% και φτάνει στις 35.308 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,4% στις 4.449 μονάδες όπως και ο Nasdaq που βρίσκεται στις 14.758.

Οι μετοχές κινούνται επίσης καθοδικά εν μέσω συζήτησης για το tapering της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Υπάρχει όλο και περισσότερη στήριξη εντός της Fed για ανακοίνωση μείωσης αγοράς ομολόγων τον Σεπτέμβριο και έναρξη της περιστολής των αγορών ένα μήνα αργότερα.

Αρνητικά (-2,1%) κινείται η μετοχή της αμερικανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla. Eπίσημη έρευνα για το μερικώς αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης της εταιρείας, Autopilot, ξεκίνησε η αμερικανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έχει πρόβλημα να εντοπίσει σταθμευμένα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η Αμερικανκή Αρχή για την Ασφάλεια των Αυτοκινητοδρόμων ανακοίνωσε τη Δευτέρα την απόφασή της λέγοντας ότι έχει εντοπίσει 11 ατυχήματα από το 2018, στα οποία τα αυτοκίνητα Tesla που ήταν σε αυτόματο πιλότο χτύπησαν οχήματα που είχαν ενεργοποιημένα τα alarm, προειδοποιώντας για κινδύνους. Η έρευνα καλύπτει τα μοντέλα Y, X, S και 3 από τα μοντέλα του 2014 έως το 2021.

Ο Dow και ο S&P 500 τελείωσαν την περασμένη εβδομάδα με μικρά κέρδη 0,8% και 0,7% αντίστοιχα εν μέσω καλοκαιρινού μικρού όγκου συναλλαγών. Ο Nasdaq έκλεισε με οριακή πτώση, πιο κάτω από 0,1%.

Το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου μήνα οι δείκτες έχουν φτάσει σε νέα υψηλά ρεκόρ, με στήριξη από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Ο S&P έχει κλείσει σε ιστορικό ρεκόρ 48 φορές φέτος (από τις 155 μέρες συναλλαγών).

Το 87% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 έχουν δημοσιεύσει θετικά αποτελέσματα ανά μετοχή για το δεύτερο τρίμηνο. Αν το 87% είναι το τελικό ποσοστό, θα πρόκειται για το πιο υψηλό ποσοστό από το 2008.

Στο 1,25% διολισθαίνει 4,5 μονάδες βάσης η απόδοση του 10ετούς Treasury. Βουτιά 3% για το αμερικανικό αργό, στα 66,41 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v