Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στο ρεκόρ ο S&P 500 με το επίκεντρο στο συνέδριο της Fed

Το βλέμμα όλων στο πολυαναμενόμενο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Κρίνεται σκόπιμο το tapering, δηλώνει η πρόεδρος της Fed στο Κάνσας Σίτι. Αύξηση 6,6% για το ΑΕΠ το β' τρίμηνο. «Τσίμπησε» η ανεργία την τελευταία εβδομάδα.

Κοντά στο ρεκόρ ο S&P 500 με το επίκεντρο στο συνέδριο της Fed

Μικρές μεταβολές για τους δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη, μετά το ράλι του S&P 500, ο οποίος πέρασε το όριο των 4.500 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ενόψει του πολυαναμενόμενου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

O Dow Jones υποχωρεί 0,2% στις 35.336 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση  0,28% στις 4.483 και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,2% στις 15.009 μονάδες.

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται διαδικτυακά το συμπόσιο Jackson Hole. Στην εκδήλωση, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις σχετικά με τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Η Esther George, πρόεδρος της Fed στο Κάνσας Σίτι, δήλωσε στο CNBC ότι «δεδομένης της προόδου που έχουμε δει», το tapering της Fed «κρίνεται σκόπιμο», αν και δεν διευκρίνισε πότε πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει.

«Οταν βλέπετε τα κέρδη από την αγορά εργασίας που είδαμε τον τελευταίο μήνα αλλά και τον προηγούμενο, όταν βλέπετε το επίπεδο του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι υποδηλώνεται ότι το επίπεδο διευκόλυνσης που παρέχουμε τώρα μάλλον δεν χρειάζεται», είπε. «Ετσι, θα ήμουν έτοιμη να μιλήσω για σύσφιξη νομισματικής πολιτικής το συντομότερο δυνατόν».

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Με ελαφρώς πιο αυξημένο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα και οι εμβολιασμοί Covid-19 έδωσαν ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες. Οπως μετέδωσε το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από το 6,5% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο.

Στην ειδησεογραφία από την αγορά εργασίαςστις 353.000 έφτασε ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 350.000 και αυξημένο κατά 4.000 από μία εβδομάδα πριν. Ηταν η πρώτη αύξηση των νέων αιτήσεων τις τελευταίες πέντε εβδομάδες -παραμένουν ωστόσο κοντά στο χαμηλό της πανδημίας.

Στο εταιρικό μέτωπο, ο γερμανικός εκδοτικός όμιλος Axel Springer ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να αποκτήσει το αμερικανικό ειδησεογραφικό site Politico. Οι εταιρείες δεν αποκάλυψαν την τιμή για τη συμφωνία, αλλά οι πρώτες πληροφορίες την εκτιμούν σε περίπου 1 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αργό χάνει 1,5%, στα 67,32 δολάρια ανά βαρέλι. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury ενσιχύεται 1,9 μονάδα βάσης, στο 1,36%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,175 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v