Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακάμπτει η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για την Evergrande. Άνοδος για το αργό. Στο 1,3% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη για το αργό.

Ανακάμπτει η Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς η Evergrande κατέληξε σε συμφωνία με ομολογιούχους για την καταβολή τόκων και ενώ οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Fed. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,1% στις 34.317 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,84% υψηλότερα στις 14.781 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 1% στις 4.399 μονάδες.

Oι επενδυτές ανησυχούσαν για μια πιθανή χρεοκοπία του κινεζικού κολοσσού του real estate και τις επιπτώσεις που θα είχε στην ευρύτερη κινεζική και ασιατική αγορά. Ωστόσο, η Evergrande ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύθηκε σχέδιο για την αποπληρωμή των τόκων μιας ομολογίας που έχει διάρκεια μέχρι το 2025.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα ράλι ανακούφισης. Φυσικά κάποιοι ομολογιούχοι μπορεί να χάσουν κάποια χρήματα αλλά οι πιθανότητες μετάστασης από την Evergrande όσον αφορά το χρέος της τράπεζάς σας, του χρέους των ομολόγων σας, είναι περιορισμένες», σημείωσε ο Ματέο Κομινέτα, οικονομολόγος στο Barings Investment Institute. 

«Ο κόσμος είναι σχετικά ήσυχος αυτή τη στιγμή όσον αφορά το ρίσκο μετάστασης» έγραψαν αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμα, επικαλούμενοι έρευνα από την Τρίτη που έδειχνε ότι μόνο το 8% όσων ρωτήθηκαν ανησυχούσαν ότι η Evergrande θα έχει αντίκτυπο στις αγορές σε έναν χρόνο από τώρα. «Το μεγαλύτερο ρίσκο μπορεί να είναι ο αντίκτυπος από την πιο αδύναμη κινεζική ανάπτυξη», σημείωσαν.

Εν τω μεταξύ, η Fed διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια αμετάβλητα κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι θα ξεκινήσει σύντομα η περιστολή των αγορών ομολόγων.

«Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Η επιτροπή FOMC των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 0% με 0,25%.

Ωστόσο, η πλειονότητα των μελών της επιτροπής βλέπουν τώρα την πρώτη αύξηση επιτοκίων το 2022. Τον Ιούνιο η πλειονότητα προέβλεπε ότι η πρώτη αύξηση θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση 2% κατέγραψεν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,88 εκατομμυρίων μονάδων, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Κτηματομεσιτών.

Σε σχέση με τον Αύγουστο το 2020 οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,5%, καταγράφοντας τις πρώτες ετήσιες απώλειες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,6% στα 71,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,22% στις 1.744 μονάδες. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,172 δολ./ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v