Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αποδόσεις των ομολόγων «βούλιαξαν» τη Wall Street

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων βρέθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 560 μονάδες και τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες 2,8%. Επιμένουν ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων «βούλιαξαν» τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν σε ανοδική τροχιά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σε χαμηλά επτά μηνών.

Ειδικότερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό άνω των τριών μηνών σημειώνοντας άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 1,54%. Αντίστοιχα και το yield του 30ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης 2,08%.

Η άνοδος των αποδόσεων συνεχίζεται καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στην υπόσχεση της Fed ότι πριν το τέλος του έτους θα ξεκινήσει η μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Επιπλέον, σε χαμηλό επτά μηνών «βούλιαξε» η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 109,3 μονάδες από 115,2 τον προηγούμενο μήνα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε 1,63% ή 569 μονάδες στις 34.299, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,04% στις 4.352 μονάδες (οι μεγαλύτερες απώλειες από τον Μάιο) και ο Nasdaq «βούλιαξε» 2,83% στις 14.546 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Microsoft (-3,1%) και Goldman Sachs (-2,5%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+0,5%) και Johnson & Johnson (+0,4%).

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διαμήνυσε την Τρίτη ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ακόμα μακριά από την επίτευξη του στόχου για την πλήρη απασχόληση.

«Αυτό που είπα την περασμένη εβδομάδα ήταν ότι δεν έχουμε εκπληρώσει τα κριτήρια για το tapering» τόνισε ο κ. Πάουελ σε κατάθεσή του στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας.

«Ξεκαθάρισα ότι είμαστε, κατά τη γνώμη μου, μακριά από την επίτευξη του στόχου της πλήρους απασχόλησης» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα σε γερουσιαστές ότι η ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία παραμένει «εύθραυστη αλλά γρήγορη».

«Ενώ η οικονομία μας συνεχίζει να επεκτείνεται και να ανακτά ένα σημαντικό μερίδιο των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά το 2020, οι σημαντικές προκλήσεις από το στέλεχος Δέλτα συνεχίζουν να συγκρατούν την ταχύτητα της ανάκαμψης και να παρουσιάζουν σημαντικά εμπόδια για μια ζωηρή οικονομία», δήλωσε η Γέλεν.

«Και πάλι, παραμένω αισιόδοξη για τη μεσοπρόθεσμη τροχιά της οικονομίας μας, και αναμένω ότι θα επιστρέψουμε σε πλήρη απασχόληση την επόμενη χρονιά».

Επιπλέον, για άλλη μια φορά κάλεσε το Κογκρέσο να αυξήσει άμεσα το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος.

Σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού lockdown σκιάζει τις αγορές.

Οι βουλευτές θα πρέπει να υιοθετήσουν ένα σχέδιο χρηματοδότησης προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών την Παρασκευή. Και μπορεί να δείχνει εφικτή η προσωρινή λύση της επέκτασης της χρηματοδότησης, ωστόσο, το μεγαλύτερο ζήτημα της αύξησης του ορίου χρέους φαίνεται πως θα χρειαστεί πολλές εβδομάδες διαβουλεύσεων.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο μέτωπο του πακέτου ύψους 1 τρισ. δολαρίων το οποίο έχει λάβει έγκριση από την Γερουσία και αναμένεται να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,2% στα 75,29 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.737 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1679 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v