Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall με στήριξη από τη Fed

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο πάνω από 1%. Πτώση πάνω από 1% για τον χρυσό. Στο 1,41% εκτινάσσεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακές κινήσεις για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Δεύτερη ημέρα ανόδου στη Wall με στήριξη από τη Fed

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς υποχωρούν οι φόβοι για την κρίση στη στεγαστική αγορά της Κίνας και η Fed διεμήνυσε ότι θα διατηρήσει για λίγο καιρό ακόμα τα μέτρα νομισματικής τόνωσης. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 1,3% στις 34.705 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,96% υψηλότερα στις 15.037 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,1% στις 4.446 μονάδες. 

Oι μετοχές έκλεισαν με κέρδη χθες, μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ενώ έστειλε σήμα ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα σε απόσυρση των μέτρων τόνωσης. Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1%, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις και τη μεγαλύτερη από τις 20 Ιουλίου. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95%, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 1,02% υψηλότερα.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά επίπεδα, αλλά έστειλε σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και ότι η περιστολή των αγορών ομολόγων θα ξεκινήσει σύντομα.

«Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία», σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής FOMC. Όπως τόνισε, τα μέτρα της κεντρικής τράπεζας θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 16.000, στις 351.000.

Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους. 
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit βούτηξε στις 54,5 μονάδες από 55,4 τον προηγούμενο μήνα.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια πιο αξιόπιστη μέτρηση, υποχώρησε στις 335.750 από 340.000 στις 4 Σεπτεμβρίου.

«Αν και μπορεί να υπάρξουν επιπρόσθετες αναταράξεις αυτό το φθινόπωρο, είμαστε αισιόδοξοι για την αμερικανική οικονομία γενικά και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε βουτιά θα είναι ευκαιρία για αγορές καθώς τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία είναι ακόμα ισχυρά και η ύφεση φαίνεται να βρίσκεται πάνω από έναν χρόνο μακριά σε αυτό το σημείο», τόνισε ο Κρις Ζακαρέλι, CIO για την Independent Advisor Alliance.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός διολισθαίνει 1,3% στα 1.755 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό καταγράφει οριακή άνοδο 0,04% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,17 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται εννιά μονάδες υψηλότερα, στο 1,41%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v