Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος κρατήθηκαν οι Dow Jones και S&P ενώ υποχώρησε ο Nasdaq. Στο 1,53% το yield του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε χαμηλό έξι μηνών ο χρυσός. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

Μικτά πρόσημα στη Wall Street καθώς δεν συγκίνησε τους επενδυτές η πτώση στο …νήμα της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε οριακά χαμηλότερα στο 1,53% αν και νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως το 1,49% ενώ χθες είχε πιάσει υψηλό ημέρας στο 1,56% προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

O Dow Jones ενισχύθηκε 0,27% ή 90 μονάδες στις 34.390, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 4.359 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,24% στις 14.512 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τις 12 Μάιου και ο Nasdaq από τις 18 Μαρτίου.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,5%) και Merck & Co (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,2%) και Dow Inc. (-1%).

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, δήλωσε νωρίτερα ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνδέεται με την επανεκκίνηση της οικονομίας καθώς ανακάμπτει από την πανδημία και δεν θα οδηγήσει σε ένα νέο καθεστώς υψηλότερου πληθωρισμού.

«Εδώ και κάποιο διάστημα, εμείς και κάποιοι άλλοι προβλέπουμε ότι η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού δεν θα οδηγήσει σε νέο καθεστώς στο οποίο ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός για χρόνια» επισήμανε σύμφωνα με το Bloomberg ο κ. Πάουελ σε ψηφιακή εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, υποστήριξε ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης, σχετικά με το tapering επεσήμανε ότι «σύντομα θα είναι καιρός να ξεκινήσουμε αργά και μεθοδικά να μειώνουμε τις αγορές περιουσιακών στοιχείων».

Παράλληλα, προβληματίζουν τους επενδυτές οι εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ότι το Κογκρέσο έχει περιθώριο μέχρις τις 16 Οκτωβρίου να αυξήσει ή να αναστείλει το ανώτατο όριο χρέους γιατί αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,6% στα 74,83 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού έπιασε χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας πτώση 0,8% στα 1.722 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1599 δολ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v