Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» άνω του 4% για Dow Jones και S&P τον Σεπτέμβριο

Ανοδικό σερί επτά μηνών τερμάτισε ο «κόκκινος» Σεπτέμβρης στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο 1,51% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Από χαμηλό έξι μηνών ανέκαμψε ο χρυσός.

«Βουτιά» άνω του 4% για Dow Jones και S&P τον Σεπτέμβριο

Βαριές απώλειες στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση ενός δύσκολου μήνα για τους επενδυτές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,59% ή 546 μονάδες στις 33.843, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,19% στις 4.307 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 14.448 μονάδες.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο, ο Dow διολίσθησε 4,3%, ο S&P 500 υποχώρησε 4,8%, και ο Nasdaq «βούλιαξε» 5,3%. Αυτός ήταν ο χειρότερος μήνας από τον Οκτώβριο του 2020 για τον βιομηχανικό δείκτη.

Στη σημερινή συνεδρίαση, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία ανάπτυξης και απασχόλησης στις ΗΠΑ, στις δηλώσεις του Τζέρομ Πάουελ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις εξελίξεις στο μέτωπο του χρέους και στις διακυμάνσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.

Η δεύτερη αυτή μέτρηση του ΑΕΠ είναι οριακά υψηλότερη από την πρώτη, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 6,6%. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 6,3%.

Παράλληλα, νέα άνοδο κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στο τέλος Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 11.000 στις 362.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υποστήριξε την Πέμπτη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν ελαφρώς το πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Ο κ. Πάουελ, τόνισε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού είναι άμεση απόρροια των επιπλοκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, λέγοντας ότι είναι «αρκετά πάνω από τον στόχο».

O ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο μέχρι να επιλυθούν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Επιπλέον, η Γερουσία ενέκρινε την Πέμπτη νομοσχέδιο για να παρατείνει τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως τις 3 Δεκεμβρίου, αλλά πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για να αποτραπεί το λεγόμενο «shutdown» ως τα μεσάνυχτα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το νομοσχέδιο πέρασε με 65 ψήφους υπέρ και 35 κατά.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν το νομοσχέδιο και θα το στείλουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,3% στα 75,03 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό έξι μηνών, σημειώνοντας άνοδο 2% στα 1.757 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1585 δολ. ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε οριακά στο 1,51%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v