Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street κόντρα στα στοιχεία για πληθωρισμό

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες με τους Dow Jones και S&P 500 να ενισχύονται πάνω από 1%. Ράλι 8% για τη μετοχή της Merck. Κάτω από το 1,5% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Οριακές κινήσεις για αργό και χρυσό. Διολισθαίνει το δολάριο.

Ανοδος στη Wall Street κόντρα στα στοιχεία για πληθωρισμό

Yψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, λαμβάνοντας στήριξη από την ανακοίνωση για το χάπι κατά του κορωνοϊού και την πτωτική πορεία των αποδόσεων των ομολόγων. 

O Dow Jones ενισχύεται 1,36% στις 34.300 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,52% υψηλότερα στις 14.525 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,03% στις 4.353 μονάδες.

Ο S&P 500 oλοκλήρωσε τον μήνα με απώλειες 4,8%, βάζοντας τέλος σε ένα σερί επτά μηνών. Ο Dow Jones και ο Nasdaq υποχώρησαν 4,3% και 5,3% αντίστοιχα.

«Ο συνδυασμός αργής ανάπτυξης, λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, αντίθετων ανέμων από την Κίνα, μείωσης της δημοσιονομικής τόνωσης και επιπλοκών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, είχε αρνητικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα», ανέφερε σε σημείωμα η Goldman Sachs.

10 από τους 11 τομείς του S&P 500 υπέστησαν απώλειες τον Σεπτέμβριο. Οι μετοχές ενέργειας κατέγραψαν στον αντίποδα άνοδο 9%.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει 5,2% από τα ιστορικά υψηλά που σημείωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι η πρώτη πτώση πάνω από 5% για το 2021. Ωστόσο, ο δείκτης βρίσκεται ακόμα 15% υψηλότερα από την αρχή της χρονιάς.  

Οι Merck και Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης για την αντιιική θεραπεία της Covid-19 με φάρμακο από το στόμα.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή. Χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα.

Η μετοχή της Merck πραγματοποιεί άλμα 8%.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε κατά 0,4% μηνιαίως, η έκτη διαδοχική μεγάλη άνοδος. Εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας κινήθηκε 0,3% υψηλότερα. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ήταν 4,3% υψηλότερος από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, που είναι και το πιο υψηλό σημείο από το 1991. H δομική ετήσια μέτρηση, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 35,5 δισ. δολάρια, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο κατά 0,2%. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα ανήλθε 0,1% ή $18,9 δισ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,1% στα  74,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει πτώση 0,01% στα 1.757 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1603 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει 1 μονάδα βάσης στο 1,49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v