Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με μίνι ράλι υποδέχθηκε τον Οκτώβριο η Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 480 μονάδες. «Άλμα» 8,4% για τη μετοχή της Merck. Στο 1,47% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Με μίνι ράλι υποδέχθηκε τον Οκτώβριο η Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα καλά στοιχεία μεταποίησης παρά το υψηλό 30 ετών του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα ο δείκτης μεταποίησης ISM ενισχύθηκε στις 61,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 59,9 τον προηγούμενο μήνα.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του κλάδου της μεταποίησης, ο οποίος αντιστοιχεί στο 12% της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 59,6 μονάδες.

Παράλληλα, κατακόρυφη αύξηση σημείωσε το κόστος αγαθών και υπηρεσιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, οδηγώντας το ποσοστό του πληθωρισμού (PCE - δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης) σε υψηλό 30 ετών, με όλες τις ενδείξεις να υποδεικνύουν πιέσεις στις τιμές και την επόμενη χρονιά.

Ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 0,4% μηνιαίως - ήταν η έκτη διαδοχική μεγάλη άνοδος - ενώ εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας κινήθηκε 0,3% ανοδικά.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ήταν 4,3% υψηλότερος από 4,2% τον προηγούμενο μήνα, που είναι και το πιο υψηλό σημείο από το 1991. H δομική ετήσια μέτρηση, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 3,6%.

Στο μεταξύ, οι Merck και Ridgeback Biotherapeutics ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης για την αντιιική θεραπεία της Covid-19 με φάρμακο από το στόμα.

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, το molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Παρασκευή. Χορηγείται από το στόμα και λειτουργεί αναστέλλοντας τον πολλαπλασιασμό του ιού στο σώμα.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,43% ή 483 μονάδες στις 34.327, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,15% στις 4.357 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,82% στις 14.566 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+8,4%) και Walt Disney (+4,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walmart (-1,5%) και Walgreens Boots (-0,5%).

 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 1,1% στα 75,88 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.7578 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1597 δολ. ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,47%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v