Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η Wall Street μετά τη Fed

Ανοδο σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική αγορά με το βλέμμα στη Fed. Πτώση 4% για το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Υποχωρεί πάνω από 1% ο χρυσός. Στο 1,59% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε ελεύθερη πτώση 13% η Zillow.

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η Wall Street μετά τη Fed

Η Fed επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των επεδνυτών ότι θα προχωρήσει σε tapering τον Νοέμβριο, με τον Dow Jones να γυρίζει σε θετικό έδαφος και τους S&P 500 και Nasdaq να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,17% στις 36.116 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,85% υψηλότερα στις 15.783 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,5% στις 4.653 μονάδες. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων $120 δισ. από τον Νοέμβριο με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά $15 δισ. τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία».

«Η Επιτροπή κρίνει ότι ανάλογες μειώσεις στον ρυθμό των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού θα είναι κατάλληλες κάθε μήνα, αλλά είναι έτοιμη να προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών αν αυτό απαιτείται από αλλαγές στο οικονομικό outlook» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα.

Οι αξιωματούχοι της Fed αποφάσισαν να διατηρήσουν τα επιτόκια στο επίπεδο του 0 με 0,25%.

«Με τον S&P 500 να έχει ενισχυθεί τις 13 από τις τελευταίες 15 ημέρες ενόψει της έναρξης της σύσφιγξης από τη Fed, υπάρχει μεγάλη σιγουριά ότι τα ισχυρά κέρδη θα υπερβούν τα πάντα», τόνισε ο Πίτερ Μπούκβαρ, CIO της Bleakley Advisory Group. «Τούτων λεχθέντων, η παγκόσμια νομισματική σύσφιγξη έχει ξεκινήσει, όχι μόνο με τη Fed, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε επίσης» πρόσθεσε.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Lyft πραγματοποιεί άλμα 13% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. 

Βουτιά 13% σημειώνει η μετοχή της Zillow. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη μονάδα αγοράς κατοικιών. 

Απώλειες 12% καταγράφουν οι μετοχές της Activision, καθώς η εταιρεία εμφάνισε κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων αλλά εξέδωσε πιο αδύναμο outlook για την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, ενώ ενημέρωσε το κοινό ότι θα καθυστερήσει η κυκλοφορία δύο παιχνιδιών. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών ΡΜΙ πραγματοποίησε άλμα στις 58,7 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο. Ο σύνθετος δείκτης επίσης αυξήθηκε τον περασμένο μήνα, στις 57,6 μονάδες παρά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που αντιμετωπίζει ο μεταποιητικός τομέας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 4% στα 80,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 1,23% στα 1.767 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,157 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,59%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v