Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όγδοη σερί άνοδος για τους S&P και Nasdaq

Συγκρατημένη άνοδος με νέα ιστορικά υψηλά για άλλη μια συνεδρίαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο. "Βουτιά" 4,7% για τη μετοχή της Tesla. Στο 1,48% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός.

Όγδοη σερί άνοδος για τους S&P και Nasdaq

Κέρδη στη Wall Street στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων απασχόλησης του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ.

«Η οικονομία με βεβαιότητα ανεβάζει ρυθμούς», σχολίασε ο David Lebovitz της JP Morgan. «Αναμένουμε να επιταχύνει η οικονομική ανάπτυξη στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022».

Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει πια παρά να υπογράψει το κείμενο για να τεθεί σε ισχύ.

Η υιοθέτηση του σχεδίου των 1,2 τρισ. δολαρίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη Γερουσία που το είχε υπερψηφίσει τον Αύγουστο, αποτελεί μισή νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος δεν κατάφερε να επιτύχει την πραγματοποίηση μιας ψηφοφορίας για το άλλο γιγαντιαίο σχέδιό για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της οικολογίας.

Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά . Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 102 μονάδες στις 36.432, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,09% στις 4.701 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,07% στις 15.982 μονάδες. Αυτή ήταν η όγδοη σερί άνοδος για τους S&P και Nasdaq.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+4,1%) και Visa (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-3,1%) και Amgen (-1,2%).

Επιπλέον, "βουτιά" 4,7% σημείωσε η μετοχή της Tesla. O ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων προέβη σε δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους ακολουθούς του να απαντήσουν αν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του στην Tesla. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν «ναι» και ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα το τηρήσει.

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές την επόμενη χρονιά», εκτίμησε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard.

Μιλώντας στο Fox Business, ο Bullard, ο οποίος θα γίνει μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ το 2022, σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα υπαγορεύσει πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Fed, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,8% στα 81,93 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.828 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1590 δολ. ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,48%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v