Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τη Fed

Κέρδη στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τους τρεις βασικούς δείκτες να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά για άλλη μια συνεδρίαση. Στο 1,58% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 3,6% για το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τη Fed

Άνοδος στη Wall Street στον απόηχο των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει την περιστολή των μηνιαίων αγορών ομολόγων $120 δισ. από τον Νοέμβριο με στόχο τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το 2022, αλλά επέμεινε στην πεποίθηση ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός και δεν θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση επιτοκίων.

Ωστόσο, η Fed επισήμανε ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά ενισχύουν τα πληθωριστικά ρίσκα, λέγοντας ότι οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να είναι παροδικοί αλλά θα πρέπει να μετριαστούν για να υπάρξει πτώση στον πληθωρισμό.

Η Fed ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων κατά $15 δισ. τον μήνα «υπό το φως της σημαντικής περαιτέρω προόδου που έχει καταγράψει η οικονομία».

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,29% ή 104 μονάδες στις 36.157, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,65% στις 4,660 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,04% στις 15.811. Σημειώνεται ότι για άλλη μια συνεδρίαση και οι τρεις δείκτες έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+3,1%) και Nike (+2,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,7%) και Goldman Sachs (-1,5%).

Στο μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν οι προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, χάρη στην αύξηση των προσλήψεων στον τομέα της φιλοξενίας, σύμφωνα με την εταιρεία υπηρεσιών μισθοδοσίας ADP.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι εταιρείες πρόσθεσαν 571.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 395.000 -- ήταν επίσης περισσότερες από το καθοδικά αναθεωρημένο αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου των 523.000. Ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας όσον αφορά τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιούνιο.

Παράλληλα, κατά 0,2% αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες για προϊόντα που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα 515,9 δισ. δολάρια.

Οι παραδόσεις, που κινήθηκαν ανοδικά τους τελευταίους 16 μήνες, ενισχύθηκαν κατά 3,2 δισ. δολάρια ή 0,6%, φτάνοντας στα 511,5 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, τα αποθέματα, που επίσης κινήθηκαν ανοδικά τους τελευταίους 15 μήνες, ανήλθαν 0,8%, φτάνοντας στα 756,9 δισ. δολάρια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» 3,6% στα 80,86 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1,4% στα 1.763 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,57% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1599 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v