Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Επέστρεψαν οι πωλητές στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενόψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ανοδικό σερί οχτώ συνεδριάσεων τερμάτισε για τους S&P και Nasdaq. «Βουτιά» 12,2% για την Tesla. Στο 1,44% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street με τον πληθωρισμό να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Ειδικότερα, υψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, o δομικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 0,4%.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020 ο δείκτης εκτινάχτηκε 8,6%, όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. Ανάλογο άλμα είχε καταγράψει και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στα στοιχεία πληθωρισμού του Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,32% ή 112 μονάδες στις 34.327, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,35% στις 4.685 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,60% στις 15.886 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Honeywell (+1%) και Nike (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-3,1%) και Caterpillar (-2,2%).

Σε καθοδικό κανάλι παρέμεινε και σήμερα η Tesla με την μετοχή να «βουλιάζει» 12,2%. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων προέβη σε δημοσκόπηση στο Twitter ζητώντας από τους ακολουθούς του να απαντήσουν αν πρέπει να πουλήσει 10% από το μερίδιό του στην Tesla. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ήταν «ναι» και ο Μασκ είχε δηλώσει ότι θα το τηρήσει.

Στο μεταξύ, τα καλά εταιρικά αποτελέσματα προσπάθησαν να περιορίσουν τις πιέσεις στη Wall Street. Μέχρι σήμερα το 81% των εταιρειών έχει γνωστοποιήσει καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη και το 76% καλύτερα των αναμενόμενων έσοδα.

«Με τα αποτελέσματα τριμήνου να ολοκληρώνονται… οι επενδυτές θα δώσουν περισσότερη έμφαση στα οικονομικά στοιχεία και στην πρόοδο στο άνοιγμα των οικονομιών», σχολίασε ο John Stoltzfus, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer Asset Management.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,7% στα 84,15 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.830 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1596 δολ. και στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 1,44%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v