Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κόντρα ρόλους οι Dow Jones και Nasdaq

Μικτά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να καταγράφει νέες απώλειες ενώ ο Dow Jones παρέμεινε σε θετικό έδαφος για δεύτερη μέρα. Στο 1,66% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Άνοδος 2,3% για το πετρέλαιο.

Σε κόντρα ρόλους οι Dow Jones και Nasdaq

Κέρδη για τον Dow Jones ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο μετά τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε υψηλό μήνα στο 1,66% από 1,62% την Δευτέρα και η απόδοση του 30ετούς ανήλθε στο 2,01% από 1,97% την προηγούμενη μέρα.

Η άνοδος των αποδόσεων είχε για άλλη μια φορά αντίχτυπο στις τεχνολογικές μετοχές καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη των συγκεκριμένων εταιρειών στηρίζεται στον φθηνό δανεισμό.

Στο μεταξύ, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε λίγο τον Νοέμβριο εν μέσω ελλείψεων στο εργατικό δυναμικό και καθυστερήσεων στις παραδόσεις πρώτων υλών, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στις 56,5 μονάδες στα μέσα Νοεμβρίου από 57,6 τον Οκτώβριο. Μια μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει επέκταση του ιδιωτικού τομέα.

Ο τομέας των υπηρεσιών ήταν αυτός που συνέβαλε στην πτώση του σύνθετου δείκτη, με την IHS Markit να επισημαίνει «κάποια αντίσταση στις υψηλότερες τιμές».

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,54% ή 194 μονάδες στις 35.813, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,17% στις 4.690 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,50% στις 15.775 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+2,4%) και Goldman Sachs (+2,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,9%) και Salesforce.com (-1,7%).

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη (lockdown στην Αυστρία, γεμάτες ΜΕΘ στη Γερμανία) προβληματίζουν τους επενδυτές.

«Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού να αυξάνονται παγκοσμίως, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει ξανά σε lockdown, όπως στο παρελθόν», ανέφερε αναλυτής.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 2,3% στα 78,50 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τέταρτη σερί μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 1.783 δολ./oz.

Αντίστοιχα, στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1252 δολ..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v