Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq

Υποχώρησαν οι S&P 500 και Nasdaq ενώ σε θετικό έδαφος επέστρεψε ο Dow Jones μετά από τρεις σερί πτώσεις. Ο Πάουελ για δεύτερη θητεία στη Fed. Στο 1,63% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 2,4% για τον χρυσό.

Πτώση από τα υψηλά για τους S&P 500 και Nasdaq

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street αν και αρχικά η αγορά αντέδρασε ανοδικά στην απόφαση Μπάιντεν να διατηρήσει τον Τζέρομ Πάουελ στη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας για δεύτερη θητεία.

Τρεις μέρες πριν την γιορτή των Ευχαριστιών, ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,05% ή 17 μονάδες στις 35.619, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,32% στις 4.682 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,26% στις 15.854 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+3,3%) και Goldman Sachs (+3,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa (-2,1%) και Boeing (-1,3%).

Από το 1950, οι τελευταίες πέντε συνεδριάσεις του Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά θετικές, σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της CFRA, Sam Stovall.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα παραμένει κλειστό την Ημέρα των Ευχαριστιών και συγκεκριμένα την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

«Θεωρώ πως οι λιγότερες συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα θα είναι ο κινητήριος μοχλός ανόδου της αγορά», υποστήριξε ο Jeff Schulze της ClearBridge Investment.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέλεξε τον Τζέρομ Πάουελ να παραμείνει επικεφαλής στην Κεντρική Τράπεζα για δεύτερη θητεία.

Η Λίελ Μπρέιναρντ, η πιο μεγάλη ανταγωνίστρια του Πάουελ για την κορυφαία θέση, προτείνεται για τον ρόλο της αντιπροέδρου.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πάουελ και η Μπρέιναρντ «μας καθοδήγησαν κατά τη διάρκεια της χειρότερης ύφεσης στη σύγχρονη αμερικανική Ιστορία και μας έβαλαν στον δρόμο της ανάκαμψης».

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει επιπτώσεις στις οικογένειες, ιδίως σε εκείνες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος των βασικών αγαθών, όπως είναι τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές», είπε ο Πάουελ. «Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας για να στηρίξουμε την οικονομία, μια ισχυρή αγορά εργασίας και να εμποδίσουμε τον υψηλό πληθωρισμό να εδραιωθεί», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, καταγράφοντας άνοδο 0,8% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο στα 6,34 εκατομμύρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν στα 6,18 εκατομμύρια από 6,29 τον προηγούμενο μήνα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1% στα 76,73 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» 2,4% στα 1.806 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1235 δολ. και στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,63%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v