Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίλησαν στο τέλος οι αγοραστές στη Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να γυρίζει σε θετικό έδαφος στο τέλος της συνεδρίασης, σβήνοντας απώλειες 2,7%. Οριακή πτώση, η πέμπτη διαδοχική για τον S&P 500. Στο 1,77% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Μίλησαν στο τέλος οι αγοραστές στη Wall Street

Άνοδος για τον Nasdaq αλλά απώλειες –έστω συγκρατημένες - για τους Dow Jones και S&P 500 σε συνέχεια της αρνητικής εκκίνησης την πρώτη εβδομάδα του 2022 που προκάλεσε η πρόθεση της Fed να επιταχύνει το «tapering», με έμφαση στην ολοκλήρωση νωρίτερα του μηνιαίου πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, στην ταχύτερη αύξηση (τρεις) των επιτοκίων το 2022 και στην συρρίκνωση του ισολογισμού της Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η Goldman αναμένει από τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2022 και να προχωρήσει σε συρρίκνωση του ισολογισμού τον Ιούλιο ή ακόμα και νωρίτερα.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,45% ή 162 μονάδες στις 36.086, ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις 0,14% στις 4,670 μονάδες ενώ o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 14.942 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Intel (+2,8%) και Merck & Co (+2,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Nike (-4,4%) και Boeing (-2,8%).

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα το yield του 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,77%. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει υψηλό στο 1,8%.

Στο μεταξύ οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα κρίσιμα στοιχεία πληθωρισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη και στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στο Κογκρέσο.

Επιπλέον, αυτή την εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων. Ειδικότερα, οι τράπεζες JP Morgan Chase, Citigroup και Wells Fargo γνωστοποιούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα την Παρασκευή.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 0,9% στα 78,43 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε μόλις 0,1% στα 1.798 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1329 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v