Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη ημέρα ανόδου για τον Nasdaq με το βλέμμα στoν Πάουελ

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι δείκτες, με τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη πάνω από 1%. Ξεπέρασε τα $80 το αργό. Οριακή άνοδος για το δολάριο. Κέρδη και για τον χρυσό. Στο 1,77% διολισθαίνει η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Δεύτερη ημέρα ανόδου για τον Nasdaq με το βλέμμα στoν Πάουελ

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, σε μια συνεδρίαση με έντονες εναλλαγές προσήμων, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στην κατάθεση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία.

Ο Dow Jones κινείται 0,1% υψηλότερα στις 36.070 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άλμα 1,2% στις 15.128 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,32% στις 4.689 μονάδες.

Στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, ο Nasdaq έκλεισε οριακά υψηλότερα, ενώ είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες έως και 2,7% στην αρχή της συνεδρίασης, εισερχόμενος σε περιοχή διόρθωσης. O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,4% ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί 1,4%.

Ο Πάουελ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σε κατάθεσή του την Τρίτη ενώπιον αμερικανών γερουσιαστών για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής τοου στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, ο Πάουελ τόνισε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», πρόσθεσε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».

Τη Δευτέρα, ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan εκτίμησε ότι οι αγορές μπορούν να αντέξουν υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα, καθώς και την Όμικρον, και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν τη βουτιά στις μετοχές τεχνολογίας. «Η υποχώρηση των στοιχείων ενεργητικού με υψηλότερο ρίσκο ως αντίδραση στα πρακτικά της Fed είναι αναμφισβήτητα υπερβολική», είπε σε σημείωμα προς τους επενδυτές. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να είναι σταδιακή  και συμβαίνει σε ένα περιβάλλον ισχυρής κυκλικής ανάκαμψης» έγραψε.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Illumina σημειώνει άνοδο 4%, αφού η εταιρεία γονιδιωματικής αλληλουχίας εξέδωσε προβλέψεις για τα έσοδα το 2022 που ήταν υψηλότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτές.

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι μετοχές της ενέργειας, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο του αργού. Η μετοχή της Marathon Oil ενισχύεται 1,5%.

Η Juniper Networks καταγράφει κέρδη 2,7% μετά την αναβάθμιση της μετοχής από την Bank of America.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου υποχωρεί στο 1,77% από το 1,8% στο οποίο σκαρφάλωσε τη Δευτέρα.

Στο ταμπλό, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 2,3% στα 80,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,22%, στα 1.802 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημειώνει οριακή άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,132 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v