Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Πρωταγωνιστές για άλλη μια συνεδρίαση οι αγοραστές στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να σημειώνει τρίτη σερί άνοδο. Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Στο 1,73% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street παρά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 7% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1982. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 6,8%.

Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Τζερόμ Πάουελ υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην κατάθεσή του ενώπιον Αμερικανών γερουσιαστών για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed. «Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,11% ή 39 μονάδες στις 36.291, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,28% στις 4,726 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,23% στις 15.188 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Salesforce.com (+1,6%) και Nike (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,1%) και Johnson & Johnson (-0,8%).

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε νωρίτερα η Beige Book από τη Fed.

«Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό στο τέλος του περασμένου έτους, με τις αμερικανικές εταιρείες να λένε ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να περιορίζεται από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, ενώ οι τιμές παρουσίασαν «σταθερή άνοδο», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε νέο υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο 1,8% στα 82,64 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,5% στα 1.827 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 1,73% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1448 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v