Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες καθώς η άνοδος του πληθωρισμού ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Πάνω από $82 το αργό. Κέρδη και για τον χρυσό. Στο 1,71% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Βουτιά 10% για την Biogen.

Νέα άνοδος στη Wall Street μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε μεν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών τον Δεκέμβριο, αλλά δεν κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα που προέβλεπαν οι αναλυτές.

O Dow Jones ενισχύεται 0,28% στις 36.344 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,81% στις 15.276 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,39% υψηλότερα στις 15.286 μονάδες. 

Την Τρίτη, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε περισσότερο από 1% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,9%, βάζοντας τέλος σε μια πτώση πέντε ημερών, ενώ ο Dow Jones πρόσθεσε 180 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 7% τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1982. Τον Νοέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 6,8%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,5%.

Εν τω μεταξύ, στο 5,5% ενισχύθηκε ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο από 4,9% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας.

«Οι φόβοι για υψηλότερο και επίμονο πληθωρισμό έχουν λάβει μεγάλη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού. Η σημερινή άνοδος του πληθωρισμού εμπίπτει στις προσδοκίες των επενδυτών», δήλωσε σε σημείωμα ο Ρίτσαρντ Φλιν, διευθύνων σύμβουλος της Charles Schwab.

Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή δεν είναι ο κύριος δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξετάζουν διάφορα μέτρα καθώς ξεκινούν τα πρώτα στάδια για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στη Γερουσία την Τρίτη ότι αναμένει αύξηση των επιτοκίων φέτος, όπως και το τέλος του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο και συρρίκνωση του ισολογισμού. Ο Πάουελ είπε ότι οι κινήσεις αυτές πιθανότατα θα κριθούν απαραίτητες για τον έλεγχο του πληθωρισμού σε μια εποχή που η οικονομία έχει ανακάμψει ουσιαστικά από το σοκ της πανδημίας.

«Το άγχος που σχετίζεται με την πρόσφατη στροφή της Fed σε μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική και τις προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια φαίνεται να έχει περιοριστεί κάπως (τουλάχιστον προς το παρόν), αφήνοντας τους επενδυτές να ψάχνουν ευκαιρίες στους τίτλους που σημείωσαν τις μεγαλύτερες περικοπές τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Κρις Χάσεϊ, διευθυντής στην Goldman Sachs.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 1,01% στα 82,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει κέρδη 0,12% στα 1.820 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινείται χαμηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,141 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης στο 1,71%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Biogen υποχωρεί σχεδόν 10%, μετά την είδηση ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα καλύψει μόνο το κόστος για το φάρμακο Alzheimer της εταιρείας Aduhelm για ασθενείς με συμπτώματα πρώιμου σταδίου που είναι εγγεγραμμένοι σε κλινικές δοκιμές.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v