Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq (+1,41%) να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο επίκεντρο η κατάθεση Πάουελ. Στο 1,74% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό δύο μηνών το πετρέλαιο. Επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός.

Κέρδη στη Wall Street μετά τον Πάουελ

Κέρδη στη Wall Street μετά την υπόσχεση του Τζέρομ Πάουελ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας για την έγκριση της δεύτερης θητείας του ως επικεφαλής της Fed, ο Πάουελ ανέφερε ότι η ταχύτατη ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία «δημιουργούσε επίμονες ανισορροπίες ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και ως εκ τούτου οδήγησε σε αυξημένο πληθωρισμό».

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει κόστος», πρόσθεσε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της κεντρικής τράπεζας «για να αποτρέψει την παγίωση του υψηλότερου πληθωρισμού».

Επιπλέον, ο Τζέρομ Πάουελ τόνισε ότι αν χρειαστεί η Fed θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. O ίδιος προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να κρατήσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,51% ή 183 μονάδες στις 36.252, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,92% στις 4,713 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,41% στις 15.153 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Boeing (+3,5%) και Salesforce.com (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των IBM (-1,5%) και Procter & Gamble (-1,2%).

Παράλληλα, καθοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα το yield του 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74% και του 30ετούς, σημείωσε πτώση, επίσης, κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,07%. Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η απόδοση του 10ετούς είχε πιάσει υψηλό ημέρας στο 1,8%.

Στο μεταξύ, νέο ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν 1,35 εκατομμύρια νέα κρούσματα κορωνοϊού -αριθμός ρεκόρ, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπιασε υψηλό δύο μηνών, σημειώνοντας «άλμα» 3,8% στα 81,22 δολάρια και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,1% στα 1.818 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1369 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v